Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ne așteptăm la noi atacuri teroriste în Europa - șeful Europol

robert_mark_wainwright.jpg

Potenţialii atacatori s-ar putea folosi de criza refugiaţilor, călătorind cu documente de identitate false
Potenţialii atacatori s-ar putea folosi de criza refugiaţilor, călătorind cu documente de identitate false
Sursa imaginii: 
RFI

Europol avertizează că Europa se poate aştepta la noi atentate pentru că 5.000 de jihadişti s-ar fi întors din tabere de antrenament. Potenţialii atacatori s-ar putea folosi de criza refugiaţilor, călătorind cu documente de identitate false.

Într-un interviu pentru o publicaţie germană, şeful Europol spune că simpatizanţi islamişti au fost antrenaţi în tabere teroriste, inclusiv în centre ale jihadiștilor din Irak şi Siria.

”Ne putem aştepta ca Stat Islamic sau alte grupuri teroriste să organizeze atacuri în Europa, cu scopul de a face cât mai multe victime în rândul populaţiei civile. În plus, exista riscul unor atacuri individuale” a spus Wainwright.

Europol estimează că există între 3.000 şi 5.000 de persoane care au fost în taberele de antrenament teroriste, inclusiv în cele ale ISIS din  Irak şi Siria, s-au întors în Europa.

De asemenea, autorităţile se tem ca eventualii atacatori să ajungă în Europa şi folosindu-se de criza refugiaţilor, călătorind cu documente false. ”Numărul tot mai mare de luptători străini prezintă noi provocări pentru ţările UE”, a  mai spus Wainwright.

Cel puţin 700 de persoane din Marea Britanie s-au alăturat grupărilor jihadiste din Siria şi Irak, şi aproximativ jumatate s-au întors, reiese din datele autorităţilor europene.

La finalul lunii ianuarie, Uniunea Europeană a lansat un nou centru de coordonare a luptei împotriva extremismului violent, în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai semnificativă ameninţare teroristă din ultimii zece ani.