Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refugiații forțează granița dintre Grecia și Macedonia

idomeni_row.jpg

Poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene împotriva sutelor de sirieni și irakieni care încercaseră să forțeze granița
Poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene împotriva sutelor de sirieni și irakieni care încercaseră să forțeze granița
Sursa imaginii: 
Reuters

300 de irakieni şi sirieni au încercat să rupă gardul de la frontiera dintre Grecia şi Macedonia, pentru a protesta împotriva reducerii numărului celor cărora le e permis să ajungă pe teritoriul macedonean pentru a-şi continua călătoria spre nordul Europei.

Poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene împotriva sutelor de sirieni și irakieni care încercaseră să forțeze bariera de la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia și Macedonia.

După ce au trecut de cordonul de poliţişti greci, imigranţii au invadat calea ferată şi au încercat să rupă gardul de sârmă ghimpată. Unii imigranți au aruncat cu pietre asupra barierei, iar polițiștii macedoneni au ripostat cu grenade lacrimogene.

Imigranții s-au retras, în timp ce numeroși copii suferind de probleme respiratorii au avut nevoie de asistență medicală. Potrivit ONG-ului ”Médecins du Monde”, ”cel puțin 30 de persoane au solicitat îngrijire medicală, printre care numeroși copii”.

Situația este extrem de tensionată la Idomeni, unde peste 7.000 de imigranți și refugiați erau blocați luni dimineață în urma restricțiilor impuse de Macedonia și de alte țări din Balcani și Uniunea Europeană cu privire la numărul de persoane autorizate să intre zilnic pe teritoriile lor.

În contextul în care Macedonia nu a lăsat practic să intre niciun imigrant pe teritoriul său, luni în zori 300 de sirieni și irakieni au putut intra în cele din urmă pe teritoriul macedonean.

”Peste 7.000 de refugiați se află la Idomeni, dintre care 40% sunt femei și copii”, a declarat, pentru AFP, Viki Markolefa, reprezentant al ”Médecins du Monde”, care a subliniat că numărul lor depășește de patru ori capacitatea celor două tabere de primire amenajate la Idomeni, unde numeroase persoane sunt nevoite să doarmă sub cerul liber.

După restricțiile impuse săptămâna trecută de către Austria, Croația, Slovenia, precum și de către Macedonia și Serbia, care au limitat numărul de imigranți cărora li s-a permis intrarea pe teritoriul lor, Grecia a avertizat că aproape 70.000 de persoane riscă să fie blocate pe teritoriul său în luna martie, față de 22.000 în prezent.