Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asigurarea RCA, suspendată în perioada în care nu circulați - propunere ASF

accident_auto_2.jpg

Proiectul spune că polița RCA se prelungește automat dacă firma de asigurare nu e notificată cu 30 de zile înainte de expirare
Proiectul spune că polița RCA se prelungește automat dacă firma de asigurare nu e notificată cu 30 de zile înainte de expirare
Sursa imaginii: 
RFI

Șoferii vor putea suspenda polițele RCA dacă nu folosesc mașinile, măsura fiind valabilă în perioada în care mașina nu iese pe drumurile publice, anunță Autoritatea de Supravegere Financiară.

Decizia, care se regăsește într-un proiect de lege nefăcut încă public, este însă însoțită de alte măsuri care nemulțumesc șoferii și patronii firmelor de transport. Șoferii vor putea suspenda polițele de asigurare de răspundere civilă a autovehiculelor pe perioada în care vehiculul nu este utilizat, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară. Reacția ASF a venit după ce transportatorii s-au declarat nemulțumiți de mai multe prevederi ale noului proiect de lege, chiar dacă au fost consultați de mai multe ori, prin întâlniri, înainte de finalizarea proiectului.

Șoferii și transportatorii sunt supărați și de o altă prevedere a proiectului de lege, și anume prelungirea automată a polițelor RCA. Potrivit transportatorilor, proiectul de lege prevede că polița RCA se prelungește automat, în cazul în care firma de asigurare nu este notificată cu 30 de zile înainte de data expirării. În plus, spun ei, tarifele RCA au crescut la valori greu de suportat și care duc firmele românești spre faliment.

Datele ASF arată că prima medie pentru polițe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare - autocamioane și transport de persoane a crescut cu 42% față de nivelul din iunie 2015. Însă transportatorii susțin că scumpirile au fost, în realitate, mult mai mari și le pun în pericol activitatea.

Asociațiile de transportatori au anunțat că ar putea organiza un protest de amploare la Parlament în a doua parte a lunii martie dn cauza scumpirii polițelor RCA din ultimele luni.  Reprezentanții firmelor de transport au cerut ASF să intervină și au solicitat parlamentarilor să oprească, prin lege, creșterea prețurilor asigurărilor.

În același timp, ASF a eliminat norma RCA prin care reducerile comerciale pentru clienți nu puteau depăși un plafon de 10% și le-a interzis asigurătorilor să folosească indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic și actuarial.

”Pentru limitarea creșterii tarifelor RCA la 50%, pe medie, comparativ cu tarifele valabile la 30 iunie 2015, ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienți nu puteau depăși un plafon de 10%. Ca urmare, asigurătorii au acum libertatea de a acorda orice discount de preț consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflectă în tarife contractate semnificativ mai mici decât cotațiile standard practicate de societățile autorizate să vândă RCA”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

ASF a mai decis eliminarea componentei Carte Verde în cazul vehiculelor care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu pot circula în afara teritoriului României.