Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeile românce - europencele cel mai puțin „egale” cu bărbații INTERVIU AUDIO

România este la coada clasamentului european în ceea ce privește egalitatea de gen, la noi în țară fiind cele mai puține femei care au acces la aceleași slujbe cu bărbații, același nivel de servicii medicale, petrec același număr de ore ca bărbații în ceea ce privește timpul liber și au acces egal la educație și cunoaștere. Cel mai bine la aceast capitol, în Europa, stau țările nordice. Potrivit sociologului Ionela Băluță, profesor la Facultatea de Științe politice din cadrul Universității București, care citează cifrele europene, în anumite regiuni din Moldova, peste 90% din femei declară că ele fac absolut toate treburile care țin de casă și familie.

Am preluat câteva cifre din ultimul Gender Equality Index realizat de Uniunea Europeană pe date culese în anul 2012, dar rezultatele au fost publicate abia în 2015. Ele sunt disponibile pe site-ul Uniuni Europene, e vorba de un index realizat pentru toate cele 28 de țări membre ale UE pe șase domeni majore: munca, bani, accesul la cunoaștere, timpul, puterea și sanătatea, și două domenii conexe: violența împotriva femeilor şi intersectia între diversele inegalități. La nivelul Uniuni Europene, făcându-se media pe toate aceste domenii și pe toate țările, indicele egalitații de șanse este de 52,9% per total la nivel de Uniune Europeană.  Totuși aportul egalitate femei – bărbați e de unul la doi, în mare.

Spuneați că, la nivel european, cifrele nu au crescut dramatic în sensul unei îmbunătățiri a egalității...

Sigur, acum dacă ne plasăm la nivelul duratei scurte, adică câțiva ani, în general știm că schimbările sociale, economice, politice se produc în timp. După părerea mea, este îngrijorător când vedem că scad. Uneori crește violența domestică împotriva femeilor alteori scade în perioade de crize prezența femeilor pe piața munci, uneori scade reprezentarea politică a femeilor, deci sunt câteva domenii unde putem vedea că se înregistrează scăderi față de procentele din ani anteriori. În general, aceste domenii trebuie să fie semnale de alarmă, să ne dea de gândit că dacă nu suntem atenți, dacă nu încercăm prin politici publice, prin campanii de sensibilizare, prin mass media este foarte greu să oprim această scădere. Așa cum am spus în conferință, ce mi se pare foarte important este sa rămânem conștienți că ceea ce nouă ni se pare că e un drept dobândit, dreptul la muncă, dreptul la reprezentarea politică, nu e întotdeauna așa. Aceste drepturi pot fi pierdute sau pot fi diminuate în funcție de diverse contexte sociale și politice.

Ce țară din Europa stă cel mai bine la egalitatea de șanse?

În general, țările nordice, pe primul loc este Suedia cu peste 74% la acest indicator global de gen, pe ultimul loc din păcate este România.

Dintre toate ?

Da, dintre toate țările UE,  indicatorul al egalități de gen este la cel mai mic nivel în România - 33,7%. Franta este în jurul valorii de 55,7%.

Din punct de vedere al categoriilor pe care s-a făcut acest studiu, la ce categorie femeile se aproprie de șansele bărbațiilor ? La bani, la timp, la sănătate ?

Sănătatea e domeniul în care în majoritatea țărilor europene par egalitare în ceea ce privește femeile și bărbați. Dreptul la sănătate e garantat prin Constituție, deci aici nu există un decalaj între femei și bărbați. Indicele acesta în România este de 84%, un indicator foarte bun. În acest timp, în România, ca și în Franța de altminteri și în majoritatea țărilor, indicatorul cel mai scăzut este cel legat de timp - indicatorul care măsoară de exemplu timpul alocat creșterii copiilor, activităților de ‘’care’ (îngrijire, n.t.)’ și timpul alocat sarcinilor domestice. Aici tot femeile continuă să facă toate aceste lucruri. Decalajul cel mai mare este legat de sarcinile domestice, îngrijirea copiilor, îngrijirea vârstnicilor, practic sarcinile tradițional feminine care rămân în continuare asumate majoritar de femei, dincolo de schimbările produse în unele țări sub influența politicilor publice.

Spuneați că în România, la țară, indicele acesta al femeilor care se ocupă de toate sarcinile gospodariei ajunge undeva la 90% ?

Da, la 90 %, avem observatorul egalității de gen publicat în 2000, realizat de Fundația pentru o Societate Deschisă, deci din păcate nu de Guvernul României... e din nou o anchetă ONG și internațională. Deci în această anchetă din 2000, mai ales în zonele rurale din Moldova, 95% din femei spun că îndeplinesc 95% din toate sarcinile gospodăriei. Deci bărbații nu se ocupă deloc de gospodărie, copiii și așa mai departe.