Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curtea Constituţională : SRI nu mai poate face interceptări pentru DNA

Curtea Constituțională a României motivează decizia care nu va mai permite pe viitor implicarea SRI în dosarele penale instrumentate de DNA. Judecătorii constituţionali spun că legislaţia stipulează clar că, în afara organelor de urmărire penală, nicio altă instituţia nu ar avea dreptul « expres » de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interdicţia impusă Serviciului Român de Informaţii de a mai desfăşura activităţi de supraveghere tehnică, susţinând că SRI nu are atribuţii de cercetare penală.

"Serviciul Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, nu are atribuţii de cercetare penală”, se arată în motivare, care critică şi formularea vagă din articolul Codului de Procedură Penală declarat neconstituţional. În document apare sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” şi aceasta e lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, «nepermiţând subiecţilor să înţeleagă care sunt aceste organe abilitate să realizeze măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor», spune Curtea Constituţională. Urmare a acestei decizii, procurorii nu vor mai putea cere sprijinul SRI pentru interceptări.

Ca reacţie, parchetul anticorupţie spune că, urmare a deciziei CCR, va trebui să detașeze de urgenţă, în cadrul DNA, 130 de lucrători de poliție și să îi pregătească pentru activitatea de interceptare. De asemenea, se arată în comunicatul DNA, instituţia va trebui să achiziționeze acum autovehicule și echipamente tehnice suplimentare, fapt ce presupune un efort bugetar de aproximativ 10 milioane euro.