Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Am învățat câteva lecții din cazul Colectiv, lucrăm la noi proceduri” – Raed Arafat

raed_arafat_1.jpg

Raed Arafat spune totuși că problemele nu ar fi avut un impact semnificativ asupra eficienței intervenției
Raed Arafat spune totuși că problemele nu ar fi avut un impact semnificativ asupra eficienței intervenției
Sursa imaginii: 
RFI

Un raport realizat de către Departamentul pentru Situații de Urgență în legătură cu tragedia din clubul Colectiv scoate în evidență multe probleme, majoritatea fiind legate de necorelarea diverselor servicii cu atribuții în domeniu.

La RFI, șeful departamentului Raed Arafat spune totuși că problemele nu ar fi avut un impact semnificativ asupra eficienței intervenției, dar asta nu înseamnă că nu ar fi destule de remediat. Astfel, Raed Arafat vorbește de dificultatea în stabilirea unui număr estimativ de victime cât mai apropiat de realitate, dar și de faptul că alertarea echipajelor de intervenție a fost făcută individual și nu în grup, așa cum ar fi trebuit.

Secretarul de stat din MAI mai spune că într-un timp scurt ar urma să fie puse la punct noi proceduri, adecvate pentru dezastre de genul clubului Colectiv, printre acestea fiind și folosirea de către echipele de intervenție a unei frecvențe radio unice, dar și o coordonare între spitale.

De asemenea, potrivit raportului DSU, inexistența unei proceduri clare cu privire la realocarea pacienților între spitale, lipsa unor mecanisme prestabilite de colaborare cu ONG-urile și cu voluntarii, necesitatea unor acorduri prestabilite de transfer al pacienților cu arsuri, încheiate cu alte unități sanitare, structuri guvernamentale sau non-guvernamentale din Uniunea Europeană - au fost identificate drept probleme cu care autoritățile s-au confruntat în cazul Colectiv.

Raportul mai relevă inexistența unor numere de telefon dedicate și care să fie activate pentru relația cu publicul doar pentru astfel de situații, lipsa comunicării imediate a unei schimbări în lista pacienților care urmau să fie transferați, ceea ce a condus la situația în care spitalul nu a mai putut anunța în timp util rudele pacientului, dar și faptul că serviciile private de sănătate nu cunosc rolul lor în astfel de cazuri.

 
Ascultă interviul acordat RFI de Raed Arafat, secretar de stat în MAI