Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apar mediatorii profesionişti în sistemul sanitar?

Sindicaliştii din sănătate propun introducerea mediatorilor în sistemul sanitar. Aceştia ar urma să comunice în locul medicilor cu rudele pacienţilor, pentru a detensiona anumite situaţii care pot degenera în diferite forme de violenţă.

Federaţia SANITAS cere adoptarea unui act legislativ pentru descurajarea agresării fizice sau verbale a medicilor şi asistentelor, spune la RFI prim-vicepreşedintele organizaţiei, Marius Sepi.

"Factorul care a declanşat această campanie a fost acel eveniment nefericit din luna decembrie de la Spitalul Elias din Bucureşti, în care un pacient a agresat trei colege de-ale noastre. Noi aveam deja anumite informaţii din teritoriu, aveam şi un studiu făcut de Colegiul Medicilor Bucureşti, în care cifrele sunt îngrijorătoare: în jur de 85% din personalul medical este agresat la locul de muncă şi peste 10% agresat fizic", precizează liderul sindical.

"Ne-am dori ca personalul să fie mult mai respectat. Ne-am dori ca şi personalul să înţeleagă anumite aspecte ale profesiei până la urmă şi ale modului şi locului în care îşi desfăşoară activitatea. Ne-am dori ca şi autorităţile să înţeleagă că dacă nu se intervine de urgenţă cu măsuri foarte clare, care să descurajeze aceste probleme, să spun aşa sau să-i pedepsească pe cei care greşesc, atunci probabil că vom asista neputincioşi la exodul medicilor şi asistenţilor medicali în continuare", atrage atenţia Marius Sepi.

"Am gândit trei lucruri mari. Unul dintre ele ar fi apariţia mediatorilor, mediatori profesionişti, care să cunoască toată problematica acelei unităţi sanitare şi ei să intre în contact cu cei care vin. Din păcate, mulţi dintre ei, vă spun cu toată responsabilitatea, vin direct cu capsa pusă în spital (...). Noi o să propunem o reţea de mediatori, în aşa fel încât ei să fie interfaţa între reţeaua sanitară şi aceşti pacienţi, aceşti aparţinători, pentru că până la urmă medicul trebuie să-şi facă meseria sau asistentul medical nu trebuie să stea neapărat să dea explicaţii de ce nu are feşe spitalul sau de ce timpii de aşteptare au crescut foarte mult", spune prim-vicepreşedintele SANITAS, care explică faptul că aceşti mediatori ar urma să comunice cu rudele pacienţilor.

Marius Sepi declară că vor fi cerute de urgenţă alte două lucruri şi anume "modificarea acelui act normativ privind drepturile pacienţilor. Atâta timp cât ai drepturi, trebuie să ai şi obligaţii. Şi mai este un aspect: regulamentul de ordine interioară. Aici, a fost o propunere a unui coleg de-al meu de la Constanţa şi a unui manager, care au spus foarte clar: eu ca manager, dacă acum aş vrea să iau o măsură împotriva unui aparţinător care de exemplu stă şi fumează pe holurile spitalului, eu nu pot să iau nici o măsură, pentru că imediat mi se spune o să sun la presă şi o să le spun eu cum vă comportaţi dvs.".

Întrebat ce solicită SANITAS în privinţa pazei unităţilor sanitare, Marius Sepi spune că unii manageri "s-au plâns efectiv că în spitale au fost aduse firme de pază, cu oameni neprofesionişti, care nu fac altceva decât să cheltuiască banii prin contract. Şi eu am fost personal, vă dau un exemplu, la Urgenţă la Alba Iulia, am intrat incognito şi domnul de la poartă se juca pe un telefon mobil un joc care este celebru în România, iar pacienţii stăteau acolo şi nu ştiau pe ce uşă să intre, ceea ce nu mi se pare corect. Eu sper ca în acest pachet să apară şi condiţiile foarte clare, ce servicii trebuie să ofere firmele de pază. Ştiţi, când te gândeşti la o firmă de pază, te gândeşti la nişte bodyguarzi arătoşi, care să ştie ce-au de făcut, dar dacă intraţi prin spitale, s-ar putea să vedeţi nişte domni şi doamne... nici nu stă bine uniforma pe ei, darămite să mai ştie unde să-l îndrume pe pacient".

Marius Sepi, despre violenţa la adresa corpului medical din spitale