Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explozie în centrul Ankarei: cel puțin 37 de morți și 125 de răniți

ankara.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Cel puțin 37 de persoane au fost ucise și 125 rănite în urma unei explozii puternice care a avut loc duminică seară la Ankara.

Explozia s-a produs într-o zonă foarte aglomerată din centrul Ankarei.

Forțele de securitate turce au evacuat imediat zona pentru a preveni un al doilea eventual atac, mai menționează sursa citată.

Potrivit postului turc de televiziune TRT citat de Reuters, explozia s-ar fi produs în urma coliziunii dintre o mașină și un autobuz.

Atentatul nu a fost revendicat până acum, însă bănuielile autorităților merg către Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau o grupare afiliată. Autoritățile turce ar urma să anunțe oficial luni numele organizației responsabile pentru comiterea atentatului.

"Atacul sporește determinarea noastră de a lupta împotriva terorismului", a afirmat duminică seara președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters. De altfel autoritățile din Ankara au cenzurat accesul la Facebook și Twitter, după ce imagini de la locul atentatului au fost postate pe rețelele de socializare.

Liderii europeni au condamnat atentatul. Premierul britanic David Cameron s-a declarant îngrozit, iar ministrul francez de externe l-a descris drept un atac laş.

Ambasada Statelor Unite în Turcia a transmis, cu două zile înainte de atac, un avertisment privind un posibil atac terorist la Ankara, care ar viza instituţiile statului.

Ministerul român al Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacul terorist și transmite condoleanțe familiilor victimelor, se arată într-un comunicat al MAE.

”Astfel de acțiuni, care pun în pericol vieți nevinovate, nu pot fi justificate sub nicio formă. România rămâne ferm angajată în combaterea tuturor formelor de terorism și reiterează nevoia intensificării eforturilor internaționale în combaterea acestora”, se arată în comunicat.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak.