Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia bombardează bazele PKK după atentatul de la Ankara

Turcia ia măsuri dure de siguranță după atentatul terorist de ieri în urma căruia au fost ucise cel puțin 37 de persoane.

Atacurile aeriene - efectuate de 11 avioane de luptă - au vizat zona Kandil, în munţii din nordul extrem al Irakului, unde s-au retras liderii rebeli din cadrul PKK, a precizat Statul Major turc într-un comunicat.

Atacul sinucigaş comis duminică seara nu a fost revendicat, dar surse apropiate forțelor de securitate citate de Le Figaro au declarat că unul dintre cei doi autori ai atentatului este o militantă care făcea parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), se numea Seher Cagla Demir și se alăturase PKK în anul 2013.

De altfel modul de operare al atacatorilor seamănă cu cel din atentatul din 17 februarie, din acelaşi cartier, comis de rebeli PKK care au aruncat în aer un autobuz ce transporta personal militar. Atacul de atunci s-a soldat cu 29 de morţi.

Pe de altă parte, Turcia a impus noi interdicţii de circulaţie, zi şi noapte, în localitatea Sirnak (sud-est), cu scopul de a efectua operaţiuni împotriva unor militanţi kurzi în regiune, a anunţat Biroul guvernatorului local într-un comunicat, relatează Reuters.

Este vorba despre al doilea atac sângeros - comis în capitala turcă şi atribuit kurzilor - în mai puţin de o lună, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis să "îngenuncheze terorismul".

Explozia a avut loc în contextul în care forţele de securitate din Turcia se pregăteau să lanseze o operaţiune de amploare împotriva militanţilor kurzi, în două localităţi cu populaţie majoritar kurdă, după ce autorităţile au impus restricţii de circulaţie, determinându-i pe unii locuitori să fugă.

Forţe în domeniul securităţii efectuează de mai multe luni operaţiuni care devastează sud-estul ţării, o regiune cu populaţie majoritar kurdă.