Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Breivik speră să convingă judecătorii că îndură un regim de detenţie degradant

breivik.jpg

Image source: 
REUTERS

Procesul intentat de Anders Breivik statului norvegian începe marţi. Extremistul care a ucis 77 de oameni, în 2011, acuză autorităţile de la Oslo că nu îi oferă un regim de detenţie potrivit : el susţine astfel că ar fi supus unui tratament degradant şi inuman, deorece este ţinut în izolare, este perchiziţionat frecvent şi îi este controlată corespondenţa. Autorităţile norvegiene resping aceste acuzaţii.

Extremistul de dreapta compare în faţa magistraţilor în sala de sport a închisorii, transformată în sală de judecată. Anders Behring Breivik a efectuat un salut nazist către presă, imediat de poliţiştii i-au scos cătuşele, după ce a sosit la proces. Acesta este un moment greu pentru rudele victimelor şi pentru supravieţuitorii atacului său.

„Personal, cred că este demn de râs, dar mulţi alţii... grupul de susţinere, nu sunt încântaţi că este din nou în atenţia presei. Acesta este, de fapt, cel mai important lucru pentru noi – faptul că este din nou în lumina reflectoarelor – şi nu ne place asta. Am prefera să fie uitat”, a declarat Dag Andre Anderssen, supravieţuitor al masacrului.

În anul 2011, Breivik a detonat o bombă lângă clădirea Guvernului din Oslo, unde a ucis opt oameni şi a rănit alţi 200. Apoi a mers pe insula Utoya, unde avea loc şcoala de vară a Partidului Laburist, la care luau parte adolescenţi, şi a deschis focul la întâmplare omorând 69 de oameni. El a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pe care îi va petrece în propria sa celulă din penitenciarul Skien, aflat la sud de Oslo.

Breivik are acces la computer, dar nu şi la internet, are de asemenea un televizor şi o consolă de jocuri şi chiar şi o sală specială pentru a face mişcare. Extremistul se plânge, însă, că nu a mai fost vizitat de nimeni de când a murit mama sa şi că nu poate discuta decât cu psihologul său, cu avocatul său şi cu angajaţii închisorii. Avocatul criminalului susţine că acesta a început să aibă probleme psihice din cauza izolării. În plus, Breivik le reproşează autorităţilor faptul că îi citesc corespondenţa. Pe de altă parte, responsabilii penitenciarului afirmă că numai aşa pot să se asigure că Breivik nu va recruta adepţi.