Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia avertizează UE: Nu vom negocia în criza refugiaţilor

mas_merkel_-ahmetdavutoglu_afp.jpg

Cancelarul Angela Merkel si premierul turc Ahmet Davutoglu.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra proiectului unui plan în vederea trimiterii a zeci de mii de migranţi înapoi în Turcia, pe care urmează să-l prezinte azi premierului turc Ahmet Davutoglu. Acesta a avertizat însă înainte de întâlnirea cu şefii de state şi guverne din Uniune că nu este dispus la prea multe concesii.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a anunţat pe Twitter joi seara că liderii europeni şi-au apropiat poziţiile cu privire la ceea ce va primi Turcia în schimbul ajutorului pe care-l oferă. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a prezidat reuniunea, şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să prezinte azi această poziţie "cu punctele pozitive și negative prim-ministrului turc".

Proiectul de acord iniţial, negociat la 7 martie între Uniunea Europeană și Turcia, a fost puternic criticat de mai multe state membre care se tem de ilegalitatea măsurii cheie din planul negociat: trimiterea înapoi a tuturor noilor migranți care sosesc în Grecia din Turcia, inclusiv solicitanții de azil. Altele refuză să meargă prea departe în ceea ce priveşte deschiderea porţilor Uniunii Europene pentru Turcia, care a cunoscut în special opoziţia Cirpului, care totuși a anunțat joi seară pentru prima dată un "compromis" posibil.

Revenind, ultimele propuneri europene au fost prezentate vineri dimineaţa Turciei şi cancelarul austriac Werner Faymann spune că la prânz am putea afla ce spune Ankara. Înainte de discuţiile cu liderii europeni, premierul turc Ahmet Davutoglu a avertizat că "pentru Turcia, problema refugiaţilor nu este o chestiune de negociat, ci una a valorilor". În cazul în care Davutoglu va avea obiecţii, şefii de stat şi de guverne europeni se vor reuni din nou, pentru a-şi revizui poziţia.