Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salah Abdeslam a fost arestat

Teroristul cel mai cᾰutat din întreaga Europᾰ , Salah Abdeslam, responsabil pentru atentatele de la Paris, a fost arestat astᾰzi la Bruxelles. Prim Ministru belgian Charles Michel ṣi Presedintele francez François Hollande au susṭinut împreunᾰ o conferinṭᾰ de presᾰ.  Hollande doreṣte o extrᾰdare rapidᾰ a lui Abdeslam.

Vineri 18 martie, în jurul orei 16h,  poliṭia belgianᾰ a lansat o operaṭiune de anvergurᾰ în cartierul Molenbeek din Bruxelles.

Aici a fost reperat singurul responsabil pentru atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015 care se mai aflᾰ în viaṭᾰ , Salah Abdeslam.

Acesta a fost rᾰnit acum la un picior ṣi a fost transportat la spitalul Saint Pierre din Bruxelles. Alṭi doi complici ai sᾰi au fost ṣi ei arestaṭi.

Preṣedintele francez François Hollande a declarat la Bruxelles cᾰ doreṣte o extrᾰdare rapidᾰ a lui Abdeslam cᾰtre Franṭa unde va fi judecat. Avocatul bruxellez Sven Mary a indicat deja cᾰ va fi avocatul lui Abdeslam.

Franṭa n-a fᾰcut încᾰ cererea formalᾰ de extrᾰdare.

François Hollande a adᾰugat cᾰ se gândeṣte acum la cele 130 de victime atentatului de la Paris, de care Abdeslam s-a fᾰcut responsabil.

El a mai adᾰugat cᾰ forṭele belgiene de poliṭie au realizat  "un act remarcabil".

Prim Ministrul belgian Charles Michel a precizat cᾰ nivelul de alertᾰ teroristᾰ în Bruxelles rᾰmâne pentru moment la trei din patru, adicᾰ ameninṭare posibilᾰ, dar nu iminentᾰ.

Operaṭiunea de la Molenbeek

Vineri dupᾰ amiazᾰ, parchetul federal belgian a confirmat cᾰ ADN-ul ṣi amprentele lui Abdeslam au fost gᾰsite în apartamentul de la Forest (tot la Bruxelles), unde poliṭia a fost surprinsᾰ într-o ambuscadᾰ marṭi 15 martie.

Parchetul a confirmat cᾰ unul dintre ocupanṭii apartamentului, cel care a deschis focul asupra poliṭiei de la fereastrᾰ ṣi a fost omorât de forṭele speciale, era un complice a lui Abdeslam. El se numea Mohamed Belkaid, un algerian de 36 de ani, aflat ilegal în Belgia, candidat la jihad.

Cel puṭin doi dintre cei care se aflau atunci la acea adresᾰ au reuṣit sᾰ scape. Unul dintre ei s-a dovedit a fi  Salah Abdeslam, pe care poliṭia l-a regᾰsit acum la Molenbeek.

El se ascundea aici în apartamentul mamei unui prieten, pe Rue de Quatre Vents, la câteva strᾰzi de domiciliul familial.

Inamicul public numᾰrul 1

Salah Abdeslam, nᾰscut la Bruxelles în 1989 ṣi domiciliat împreunᾰ cu familia sa la Molenbeek, dispᾰruse din noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2015, imediat dupᾰ comiterea atentatelor la Paris. Fratele sᾰu Ibrahim,  înmormântat joi 17 martie, a fost unul dintre cei care s-au explodat la Paris.

Salah a ales sᾰ nu se explodeze ṣi a fugit spre casᾰ. El a fost controlat la frontiera francezᾰ în acea noapte, dar cum nu figura în baza de date a poliṭiei, a fost lᾰsat sᾰ intre în Belgia.

De atunci, diferiṭi complici sau membrii ai anturajului sᾰu , care fie i-au acordat un ajutor, fie l-au întâlnit întâmplᾰtor, au fost arestaṭi.

Astfel, s-a ajuns din aproape în aproape la doi fraṭi, Khalid ṣi Ibrahim El Bakraoui, locatari ai apartamentului de la Forest, Bruxelles, unde poliṭia a descins marṭi 15 martie.

Arestarea lui Abdeslam a dat naṣtere la o anumitᾰ agitaṭie în Molenbeek unde tineri arabi au încercat sᾰ atace forṭele de poliṭie.

Unii experṭi cred cᾰ Abdeslam nu va vorbi ṣi nu le va aduce anchetatorilor nicio informaṭie suplimentarᾰ privind atentatele de la Paris.