Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota la RFI: Statele europene nu pot asigura 100% securitatea

fota_rfi.jpg

Suntem vulnerabili în Europa pentru că suntem țări care construiesc societăți deschise
Sursa imaginii: 
RFI

Tintele atacatorilor din Bruxelles nu au fost alese intamplator, spune la RFI fostul consilier prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota.

Iulian Fota: Am avut un amestec de revoltă și de compasiune, mai ales că Bruxelles este un oraș care îmi este foarte drag. Am locuit acolo 3 ani de zile. Am lucrat la NATO între 1998 și 2001. Cunosc bine acel oraș. Întotdeauna mi-a plăcut Bruxelles pentru că este un oraș așezat, liniștit, nu are acea agitație a altor capitale europene. Are farmecul său. Când mă uit acum cu groază la ce se întâmplă acolo sunt și cutremurat și indignat. Suntem vulnerabili în Europa pentru că suntem țări care construiesc societăți deschise. Suntem țări prietenoase, țări care au lăsat multă lume să vină și să se așeze. Din punctul acesta de vedere este evident că avem niște vulnerabilități. Pe de altă parte, suntem obligați să ne apăram, neapărat, valorile. Și putem învinge. Avem exemplul unor state europene și al unor state occidentale apropiate Europei, cum este Israelul, care ne arată că o astfel de confruntare se poate câștiga. Britanicii și israelienii, fiecare în felul lor, fiecare în confruntarea sa, au câștigat aceste războaie cu terorismul. După părerea mea, britanicii au reușit să îi înfrângă pe cei din Armata Republicană Irlandeză, în final i-au adus la masa negocierilor și au stabilit un compromis cu ei. Iar israelienii sunt de ani de zile supuși atentatelor teroriste, de ani de zile sunt atacați, israelieni nevinovați sunt omorâți și cu toate acestea, Israelul s-a dezvoltat economic, s-a dezvoltat democratic. Este o națiune prosperă. Din păcate, nu are pacea pe care ar merita-o. Există modalități de luptă împotriva terorismului și de a obține victoria. Numai că nu sunt ușoare, nu sunt simple. Înseamnă perseverență de ani de zile, înseamnă sacrificii, înseamnă organizări superioare, înseamnă reziliență, ca să rezum.

Reporter: Cum porți acest război până la urmă, domnule Fota? Este unul inegal. Prevenția este poate mai importantă decât orice în acest moment?

I.F: Efortul are mai multe componente. Prevenția este extrem de importantă, numai că prevenția este limitată. Repet, nu există, nici măcar în țările totalitare, posibilitatea de a se asigura 100% securitatea atunci când vine vorba de terorism. Aduceți-vă aminte că inclusiv țări comuniste au avut de-a face cu atentate teroriste. Inclusiv țări foarte autoritare, cum este Rusia, au fost lovite de atentate teroriste în ultimii ani. Din păcate prevenția este foarte importantă și în Europa se depune foarte mult efort pentru faza de prevenție, dar prevenția are limitele ei. Pe de altă parte, dacă prevenția nu a reușit și atentatul s-a produs și celelalte două segmente sunt la fel de importante: gestionarea consecințelor atentatului – aici sunt câteva lucruri foarte sensibile și foarte importante; iar ulterior, recuperarea modului de viață, revenirea societății la felul său specific, propriu. Aceasta este de fapt reziliența. Revenirea societății, fără a se lăsa afectată de acești indivizi care asta vor, să ne deraieze de la viața noastră de zi cu zi.

Rep: Puneți în legătură, domnule Fota, faptul că acum câteva zile a fost arestat la Bruxelles, Salah Abdeslam, unul dintre creierele atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, cu ce s-a întâmplat astăzi?

I.F: Bineînțeles. Nu este o coincidență. După părerea mea, arestarea acelui individ a fost o victorie pentru Belgia, pentru colaborarea europeană. S-a colaborat la nivelul mai multor state europene, inclusiv transatlantic. Și americanii au avut o contribuție, din câte înțeleg și bănuiesc. Ca atare, cei care au întreprins atentatele de astăzi au vrut să dea o replică, au vrut ca acea victorie să nu rămână nesancționată. Nu este întâmplător că avem, de exmplu, terminalul sau punctul de îmbarcare a unei companii americane de transport internațional ca și țintă. Ce s-a întâmplat astăzi este legat de arestarea de acum câteva zile și este în contextul mai largei confruntări a occidentului, adică a europenilor și a Statelor Unite, cu terorismul.

Rep: Cu atât mai înfricoșător este faptul că atacurile se produc foarte aproape de instituțiile europene. Din câte înțeleg, stația de metrou Schuman este dedesubtul clădirii care găzduiește Comisia Europeană.

I.F: Cred că este, aproape principalul punct de acces dinspre metrou la așa numitul cartier european, zona unde sunt instituțiile europene. Așa este. Aceste atacuri au în spate un suport ideologic. Țintele nu sunt alese la întâmplare. Au ales și ținte cu valoare simbolică mare, apropo de cartierul european și zone unde sunt mulți oameni. Ce au atacat și la 11 septembrie și la Madrid și la Londra? Tot la fel, aeroport, metrou. Cu cât avem mai mulți oameni nevinovați, cu atât teroarea este mai mare și mesajul acestor descreierați – altfel nu pot să le spun – este mai puternic transmis.

Rep: O ultimă chestiune. Vă rog să ne explicați, domnule Fota, ce ne arată faptul că deflagrațiile din aeroport au avut loc înainte de controlul de securitate. E adevărat, spuneați și dumneavoastră, lângă ghișeul companiei American Airlines, dar înainte de controlul de securitate. Faptul că teroriștii nu au putut pătrunde decât limitat în aeroport?

I.F: Teroriștii au pătruns pe vechea organizare a aeroportului. Insist pe cuvântul veche, pentru că sentimentul meu este că în toată Europa se va schimba modul în care aeroporturile sunt păzite. Probabil că vom merge pe modelul pe care îl folosesc deja Rusia și Turcia, respectiv de a face control antitero încă de când te dai jos din taxi și faci primii pași în clădirea aeroportului. Ei au folosit un sistem vechi, care era gândit pentru o perioadă de pace, care s-a dovedit a fi vulnerabil, a avea limite. De aceea au putut să vină cu bomba până la punctul de check in, unde se face predarea bagajelor. De acolo și bagajele care intră sunt trecute prin niște aparate.  S-ar fi depistat bomba și nu ar mai fi avut succes. Au mers până acolo unde au știut că se poate.

 

 
Ascultă aici interviul cu Iulian Fota