Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste la Bucureşti: Fermierii şi silvicultorii cer modificări legislative

Câteva mii de fermieri nemulțumiți că nu și-au primit subvențiile protestează, miercuri, la Bucureşti. Mitingul a început la ora 11.00, în Parcul Izvor, iar după ora 13.00 a continuat la Guvern, unde vor protesta până la ora 18.00. Un alt protest, al silvicultorilor, e în desfăşurare, tot miercuri, la Guvern. 

Protestatarii de la Parlament au încearcat să forțeze cordonul de jandarmi, cu intenția de a intra în clădire, iar câțiva fermieri au vărsat lapte pe asfalt.

Protestele vin după ce marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut o întâlnire la sediul ministerului cu reprezentanţii protestatarilor pentru a găsi o variantă prin care asociațiile crescătorilor de animale să îndeplinească condiția de fermier eligibil pentru schema de plăți directe. Au fost discutate aspecte legate de posibilitatea ca aceste forme asociative ale crescătorilor de animale să aibă alocate coduri ANSVSA temporare.

Pe de altă parte, Federația pentru Apărarea Pădurilor a anunțat că pichetează sediul Guvernului pentru susținerea modificării Regulamentului de valorificare a masei lemnoase.

Potrivit silvicultorilor, în Proiectul de Regulament elaborat de Departamentul Păduri nu au fost luate în considerare propunerile Federației pentru Apărarea Pădurilor și nici cele ale Romsilva.

Federația pentru Apărarea Pădurilor cere salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupția și furturile de lemn și măsuri urgente de consolidare a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, administratorul statului pentru pădurile proprietate publică a statului și a unei părți a pădurilor particulare din România.

În situația în care Lista de revendicări nu va fi soluționată, acțiunile de protest vor continua prin organizarea unui miting în Piața Victoriei în data 20 aprilie 2016.