Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marile organizații umanitare se retrag din taberele de refugiați grecești, nemulțumite de acordul UE-Turcia

refugiati_grecia.jpg

Marile organizații umanitare se retrag din taberele de refugiați grecești, nemulțumite de acordul UE-Turcia
Organizațiile umanitare spun că taberele sunt suprapopulate
Image source: 
RFI

Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite, organizația Medici Fără Frontiere sau Consiliul Norvegian pentru Refugiați susțin că își retrag, suspendă sau restrâng asistența, pentru că o eventuală continuare a muncii lor în Grecia ar însemna să devină complici la practici nedrepte și inumane.

Organizațiile reclamă faptul că acordul Uniunea Europeană  - Turcia, care prevede ca migranții nou-veniți în Grecia să fie reținuți pentru înregistrare și procesare a cererilor de azil, încalcă flagrant drepturile omului:

"Centrele de refugiați au devenit de fapt centre de detenție. Libertatea de mișcare este încălcată, așa că, în concordanță cu principiile noastre, am hotărât să suspendăm  mare parte din activități", spune Melissa Fleming, purtător de cuvânt al Agenției pentru Refugiați a Națiunilor Unite. Iar Consiliul Norvegian pentru Refugiați a avertizat că locurile sunt deja suprapopulate, condițiile inumane și că tensiunile în centrele de primire din insule sunt în creștere.

Confruntate cu această situație, autoritățile elene insistă că au nevoie de sprijin, în special de asistența Agenției pentru Refugiați a Națiunilor Unite. "Vrem ca aceste agenții să rămână, însă ele trebuie să respecte niște reguli clare", a spus ministrul pentru Protecția Civilă, Nikos Toskas, pentru un post de radio elen.

Numai anul acesta, în Grecia au ajuns, pe mare, aproape 150 de mii de refugiați, potrivit datelor oficiale.

 

1075