Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turismul din UE, lovit în plin de terorism. Turiștii români, printre ”curajoșii” Europei

brux.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Yves Herman

Hotelurile din marile orașe europene, precum Bruxelles, Paris sau Londra resimt șocul atacurilor teroriste din ultima perioadă, iar nivelul de ocupare a scăzut în unele cazuri la 25%. Totuși, în ciuda avertismentelor și a pericolului terorist, ”turismul este și va rămâne important”, spune, într-un interviu la RFI, președintele interimar al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Remus Vișan avertizează că turiștii români nu trebuie să plece din țară înainte de a-și lua câteva măsuri de siguranță.

Pentru Europa, industria turismului este esenţială pentru redresarea economică de după criză. O spun toți specialiștii, în condițiile în care turismul reprezintă circa 10% din PIB-ul Europei.

Cum era de așteptat în contextul evenimentelor din ultima perioadă, capitala Belgiei este cea mai afectată destinație turistică din Europa. Rata de ocupare a unora dintre hotelurile din Bruxelles a scăzut la chiar 25% la câteva zile de la atacurile teroriste. În mod normal, hotelurile din așa-numita capitală a Europei sunt ocupate în proporție de peste 80%, relatează MarketWatch.

Și Parisul se resimte după atentatele din noiembrie anul trecut soldate cu 130 de morți. Potrivit datelor oficiale, venitul mediu pe cameră, indicator care măsoară soliditatea sectorului hotelier, a scăzut în Paris cu 13% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2015.

După atacurile din Bruxelles, rata de ocupare a hotelurilor din Paris a scăzut la 67%, iar cea a hotelurilor din Londra, la 58%, o micșorare de 24 puncte procentuale, respectiv 15 puncte față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuși, turiștii români sunt printre ”curajoșii” Europei și nu au fost înregistrate scăderi atât de mari în ceea ce privește vizitarea marilor orașe amenințate de terorism, afirmă, într-un interviu la RFI, președintele interimar al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Remus Vișan:



”Avem și noi turiștii noștri de business, de leisure (n.r. vacanțe tip ”city break”)…în acest moment, impactul cel mai mare îl avem pe segmentul de business. Companiile aeriene nu mai zboară spre Bruxelles, spre exmplu. Din punctul de vedere al leisure-ului, observăm o teamă (n.r. din partea turiștilor români), dar nu ca în vestul Europei. Bruxelles-ul este afectat, dar la celelalte orașe din proximitatea Bruxelles-ului ca Amsterdam, Paris sau orașele din Germania nu am observat o scădere drastică de turiști români”, afirmă Remus Vișan.

Ce măsuri ne luăm la plecarea din țară și ce facem în caz de alertă sau atentat terorist?

În ultimele luni, un lucru a devenit clar: Europa nu mai este o destinație ultra-sigură de vacanță. Numărul chinezilor care vin să viziteze continentul este în scădere. La fel, și americanii. Departamentul de Stat al SUA și-a avertizat cetățenii, săptămâna trecută, în privinţa ”riscurilor posibile” legate de călătoriile în Europa, primul astfel de avertisment după 2010.

Și Marea Britanie şi-a avertizat cetăţenii să urmeze recomandările autorităţilor belgiene, care spn că riscul de noi atentate este în continuare ridicat.

Totuși, în ciuda avertismentelor și a pericolului terorist, turismul este și va rămâne important, spune Remus Vișan. În acest context, turiștii români nu trebuie să plece din țară înainte de a-și lua câteva măsuri de siguranță, avertizează președintele interimar al ANAT.

”Abonarea la alertele Ministerului de Externe este foarte importantă” declară Remus Vișan, care mai spune că, în cazul unei alerte sau a unui atentat terorist, sunt câțiva pași ce trebuie urmați:



”Le-aș recomanda tuturor să fie abonați la alertele Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE) înainte să plece din țară, să lase de contact de locul unde vor sta, numerele de telefon ale hotelului. Dacă se întâmplă vreun astfel de eveniment (n.r. alertă sau atentat terorist), prima reacție este să te îndrepți către organele de ordine. Dacă ești în hotel, bineînțeles că este recomandat să rămâi în hotel. Se poate contacta și agenția de turism, care formează rapid o echipă, o celulă de criză care încearcă să îi ajute pe turiști. Este bine de știut și adresa și numărul de telefon al ambasadei României în orașul respectiv” subliniază președintele interimar al ANAT.

Varianta integrală a interviului cu președintele interimar al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Remus Vișan:

 
Președintele interimar al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Remus Vișan, despre turism și terorism