Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un scenariu-catastrofă: terorismul nuclear. Expert la RFI: Se deschide un nou capitol

Cât de mare e riscul ca teroriştii să pună mâna pe arma nucleară? La această întrebare vor încerca să răspundă liderii lumii, care participă joi şi vineri la summit-ul de la Washington privind securitatea nucleară. Unii experţi se tem că organizaţia jihadistă Stat Islamic ar putea intra în posesia unor elemente radioactive, precum uraniu şi plutoniu, pe care le-ar putea folosi pentru a fabrica o aşa-numită "bombă murdară". RFI a discutat cu preşedintele executiv al Fundaţiei EURISC, Liviu Mureşan.

Reporter: Cât de mare e riscul ca teroriştii să intre în posesia armei nucleare?

Liviu Mureşan: Agenţia Atomică de la Viena a atras atenţia din nou asupra acestui potenţial pericol al utilizării de către terorişti a formulei nucleare în diversele forme, fie ca material ca atare, fie din partea aceasta a deşeurilor recuperate din zonele în care sunt facilităţi abandonate sau alte surse. Deschidem un nou capitol, trebuie să fim pregătiţi pentru toate aceste ameninţări care se dovedesc reale şi trebuie să fie pregătite toate instituţiile de specialitate, plus educaţia populaţiei pe linia aceasta a securităţii.

 

Rep.: Cât de extinsă este piaţa neagră a materialelor radioactive şi unde pe glob este mai activă?

L.M.: Din experienţa proprie, lucrând în echipele care s-au ocupat de problemele acestea de neproliferare, în deplasările pe care le-am avut la Bruxelles, dar şi la Moscova, unde am discutat cu colegii noştri, încercând să identificăm hărţile, acum n-aş putea să vă spun situaţia precisă din 2016. Nu pot să vă spun decât că zone puţin controlate din partea asiatică ar putea să fie pe această hartă. Partea aceasta de laboratoare care nu sunt bine păzite, depozite de deşeuri care nu sunt bine păzite nu ştim în ce măsură au fost accesate şi ele sunt răspândite în jurul globului. În orice caz, răspândirea la ora actuală a fenomenului terorist şi tot mai frecventa manifestare a acestor terorişti ne obligă să ajungem la nişte concluzii la această reuniune importantă care are loc în aceste zile şi după aceea fiecare ţară în parte să-şi desfăşoare pe masă cu toţi specialiştii civili şi militari planurile pe care le are, pentru a le reactualiza şi a întări cooperarea internaţională, pornind de la colaborarea iniţială şi fundamentală dintre SUA şi Rusia în acest sens, trebuie să fie lărgită această colaborare, implicând toate organizaţiile internaţionale care au preocupare principală sau au pe agendă aceste probleme. Mă gândesc şi la organizaţiile acestea gen EUROPOL, INTERPOL.

 

"Inamicul din interior"

 

Rep.: Cât de departe sau cât de aproape suntem de un scenariu în care teroriştii ar putea să preia centrul de comandă al unei centrale nucleare?

L.M.: Există o probabilitate. Este greu de spus cât este de mare, depinde foarte mult de modul în care este reglementată această problemă de securitate în fiecare ţară în parte, dincolo de obligaţiile asumate la nivel internaţional în acest sens. Este important ca ţinând cont de recentele evenimente din Belgia, măsurile să fie întărite, personalul să fie verificat, ca să nu existe defecţiuni în rândul personalului care a lucrat ani de zile, fără nici un fel de probleme, dar posibil să se fi radicalizat şi atunci să existe acel inamic din interior.

 

Rep.: Unii experţi se tem că organizaţia jihadistă Stat Islamic ar putea intra în posesia unor elemente radioactive, pe care le-ar putea folosi pentru a fabrica o aşa-numită "bombă murdară". Ce ar presupune asta?

L.M.: Avem pe agendă aceste aşa-numite valize nucleare, care existau în arsenalul fostului sistem sovietic şi care au dispărut la inventarul care a fost făcut, ele sunt în continuare căutate. Există de asemenea aceste deşeuri nucleare care împreună cu încărcătură clasică pot să fie folosite. Putem să luăm în calcul şi elementele acestea nucleare ca atare, care ar putea să fie sustrase din perimetre care nu sunt suficient de asigurate. Este de notat faptul că atât SUA, cât şi Federaţia Rusă au luat măsuri suplimentare de protejare a siturilor unde există rachete cu încărcături nucleare, ca să nu apară defecţiuni şi să nu fie posibilă intrarea în posesia teroriştilor a unor astfel de materiale. Un punct roşu pe hartă este situaţia care se înregistrează în Pakistan, unde elementele teroriste se manifestă activ şi controlul de către autorităţi este un motiv de îngrijorare pentru experţi la nivel internaţional.