Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„În situația în care se află R.Moldova, ajutorul umanitar oferit de România este foarte binevenit” Reportaj AUDIO

În R.Moldova a început distribuirea ajutorului umanitar promis de România. Grădinița din satul Cruzești, municipiul Chișinău este una dintre instituțiile beneficiare. Aici au ajuns 200 kg de zahăr din lotul umanitar. La 10 martie, în R.Moldova au venit primele camioane cu 203 tone de zahăr, cu titlu gratuit. Acesta este repartizat caselor de copii, școli internat, grădinițe și aziluri de bătrâni din R.Moldova. 

La grădinița din satul Cruzești, cele 200 de kg de zahăr, mai exact patru saci sunt deja depozitați în cămara instituției.”Am deschis primul sac de zahăr să văd cum e și este bun. L-am lăsat la loc uscat. În curând vom începe să-l folosim. Deocamdată mai avem rezerve. Zahărul oferit ar putea să ne ajungă aproape șapte luni, dar în funcție de cum vor frecventa copii grădinița. Avem 52 de copii pe liste, dar vin mai puțini. Noi le dăm copiilor aceeași cantitate de zahăr. Acum va fi fără plată. Și din ceea ce vom face economii, le vom oferi picilor mai multe fructe, mere, poate și banane”, ne spune șefa grădiniței, Iulia Untilă.

Aflu de la bucătăreasa grădiniței, Aliona Scurtu că în fiecare zi la prepararea bucatelor pentru pici sunt folosite în jur de 2 kilograme de zahăr.”Folosim în terciuri, ceai, coptură, compot”.

Primarul satului Cruzești, Violeta Crudu susține că  ajutorul oferit de Guvernul de la București este important pentru cetățeni.”Voi fi cu ochii pe aceste ajutoare pentru că sunt persoana care află în primul rând ce ajunge în localitate, cum este distribuit. România a demonstrat o dată în plus că prietenul adevărat la nevoie se cunoaște, or în situația în care se află R.Moldova, acest ajutor este chiar foarte binevenit. Mă bucur că suntem implicați cu toții și știm de unde vin aceste ajutoare pentru că de obicei se dădeau prin unele agenții sau ministere, nu se știe pe drum câte mai dispăreau din acestea. Acum procesul este mult mai transparent”.

Dar au fost unele criterii de selecție a instituțiilor beneficiare ale lotului umanitar, am întrebat-o pe Violeta Crudu? ”Zahărul a fost repartizat acum pentru toate grădinițele, în funcție de numărul de copii. Nu au fost selectate anumite instituții, după criterii politice. Deja primăriilor li s-au cerut informații legate de anumite categorii de persoane care ar putea primi pachetele sociale, promise de România. Din păcate, săraci sunt mulți, nevoiașul se bucură și la un kilogram de zahăr, orez. Orice este binevenit”.

Primarul din Cruzești are grijă ca sătenii să afle cât mai multe despre tot ce se întâmplă în localitatea lor, inclusiv despre repartizarea ajutoarelor, iar pentru asta, comunicarea prin rețelele de socializare se pare că este cea mai eficientă. ”Așteptăm următoarea tranșă, imediat vom comunica, mediatiza ca oamenii să cunoască de unde vine și cui au fost repartizate pachetele sociale. Plasăm informații și pe siteul oficial al Primăriei, dar Facebook-ul este astăzi mult mai utilizat. Grupul țintă de obicei sunt tinerii,iar prin intermediul lor noi sperăm că informația ajunge și la părinții, și buneii lor. De multe ori avem feed-back de la părinții celor care au văzut vreo știre. Vrem să știe cum sunt cheltuiți banii publici și vrem ca toată lumea să conștientizeze că tot ceea ce se face, se face din impozite și din moment ce știu, vor păstra toate bunurile și tot ceea ce facem noi”

Precizăm că, Guvernul R.Moldova a decis ca în fiecare localitate a ţării să fie creată o comisie specială pentru distribuirea ajutorului umanitar din România din care fac parte primarul localității, asistentul social comunitar, consilieri locali și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale. Astfel, în scopul asigurării unui proces transparent de distribuire, pe lângă comisia teritorială pentru ajutoare umanitare, vor fi antrenați consilieri raionali, reprezentanţi ai societății civile.

”Consiliile raionale recepționează ajutorul în baza facturii de expediție, transportă produsele la destinaţie și asigură, în comun cu membrii comisiei teritoriale pentru ajutoarele umanitare, distribuirea donației către fiecare beneficiar, conform listelor nominale aprobate de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Fiecare beneficiar confirmă recepționarea ajutorului umanitar prin semnătura personală. În cazul cetățenilor cu dizabilități severe imobilizați la pat, comisia locală pentru repartizarea ajutorului umanitar va asigura transportarea la domiciliul acestora a produselor alimentare”.

Ajutorul umanitar acordat de Guvernul României constă în: 1170 de tone de zahăr, 20 de mii de colete de produse alimentare (făină, paste făinoase, mălai, conserve), precum şi 16 295 tone păcură, destinată prevenirii situaţiilor de risc în domeniul energetic. Primul lot de zahăr, în cantitate de 203 tone, a fost transmis Agenţiei Rezervelor Materiale la 10 martie, iar cea doua tranșă, care conține 204 tone de zahăr, a fost adusă la Chişinău, la 14 martie.

 
Reportaj realizat de Valeria Viţu la grădiniţa din Cruzeşti