Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiști belgieni: E nevoie de ”securizarea aeroporturilor în întreaga lume”

zaventem.jpg

Aeroportul Zaventem din Bruxelles este încă în reparații după ce a fost zguduit de cele două explozii din 22 martie
Aeroportul Zaventem din Bruxelles este încă în reparații după ce a fost zguduit de cele două explozii din 22 martie
Sursa imaginii: 
Reuters

Agenții care păzesc aeroportul Zaventem din Bruxelles, lovit de atentatele de săptămâna trecută, denunță lacune în sistemul de securitate al aeroportului. Mai mulți agenți ai poliției federale au trimis o scrisoare șefilor lor ierarhici în care arată cât de ușor pot intra teroriștii în aeroport. Polițiștii cer îmbunătățirea controalelor și a securizării aeroporturilor în întreaga lume.

"Această scrisoare este expresia frustrării polițiștilor din prima linie față de o proastă gestionare, un strigăt pentru securizarea aeroporturilor naționale", afirmă agenții de poliție în documentul transmis șefilor lor ierarhici, relatează ziarul belgian Le Soir, citat de Agerpres.

În scrisoare, agenții poliției aeroportuare scot în evidență, după atentatele de la Zaventem, laxismul ce a predominat în materie de securizare și negarea unor semnale. Scrisoarea subliniază lipsa de control în locuri unde, de exemplu, mașinile se pot apropia de clădirea aeroportului fără nicio supraveghere.

Potrivit sindicatelor, această scrisoare reflectă starea de neliniște a multor agenți, care subliniază de asemenea că mulți dintre muncitorii angajați la centrul de triere a bagajelor pe pista aeroportului ar avea antecedente penale, "de multe ori pentru fapte penale grave".

De asemenea, ei avertizează asupra penuriei de personal, a armelor depășite, îmbătrânirea materialului rulant și a infrastructurii.

Aeroportul Zaventem din Bruxelles se va redeschide abia marţea viitoare, la o săptămână după atentatele teroriste din capitala belgiană soldate cu 35 de morți.