Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aveţi probleme cu băncile ? Apelaţi de acum şi la « soluţiile alternative »

Românii care ajung să aibă diverse conflicte cu băncile cărora le sunt datori pot apela pe viitor şi la altă soluţie în afară de cea de a se adresa Protecţiei Consumatorilor sau justiţiei. Este vorba de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Financiar – Bancar. Lea Berzuc l-a întrebat pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică de ce a fost nevoie de această nouă instituţie, în condiţiile în care avem deja nu doar ANPC-ul sau instanţele dar şi mediatori specializaţi în astfel de litigii.

Bogdan Pandelică : Este vorba despre o directivă europeană care a fost implementată în România prin OUG nr. 38. Ea are ca scop crearea unui cadru juridic necesar pentru ca reclamațiile împotriva comercianților să poată fi prezentate voluntar de consumatori entităților care aplică proceduri de soluționare alternativă a litigiilor într-un mod independent, imparțial, transparent, rapid și eficace. Ei pot propune sau impune soluții consumatorului, acesta fiind cel care alege această variantă.

Reporter: Practic, de ce fel de litigii se va ocupa concret acest Centru și cine se va putea adresa specialiștilor de aici?

B.P: Dacă vorbim despre CSALB, chiar din denumire vedem că este vorba despre Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare. Acest centru are un bord director format din cinci persoane și o echipă executivă cu director, director general adjunct și conciliatori. Evident că sunt multe variante pentru consumatori. Au posibilitatea să se adreseze ANPC, mediatorilor, CSALB și instanței. Una dintre variante este acest Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare.

Rep: Ce ar aduce el în plus? Care ar fi avantajul pentru cei care vor alege să se adreseze Centrului și nu unui mediator sau protecției consumatorului, de exemplu? Care ar fi plus valoarea acestei instituții?

B.P: În primul rând, soluționarea alternativă a litigiilor oferă o soluție extra judiciară simplă, rapidă și necostisitoare în cazul litigiilor dintre consumatori și comercianți. Așa cum spuneam mai devreme, este un sistem instituit prin ordonanța 38, similar medierii. Are totuși o particularitate care o distinge foarte clar. Anume, aceea că în timpul soluționării alternative, conciliatorul nu realizează o negociere, ci ține cont, în momentul în care formulează soluția, de legislația din domeniu. Vede dacă a fost sau nu respectată. Totuși, ca și într-o mediere, asigurarea echidistanței este primordială. Conciliatorul va trebui să își asume rolul de a privi din ambele perspective, înlăturând orice prejudecăți. Aș mai putea adăuga că instrumentul SAL, soluționării alternative a litigiului, este instituit la nivel european pentru a oferi atât comercianților, cât și consumatorilor posibilitatea soluționării conflictelor într-un mod eficient, oferind ambelor părți opțiunea, dar și posibilitatea de a-și schimba perspectiva.

Rep: Cu alte cuvinte, pentru consumator va însemna mai puțin timp pierdut decât pe drumul unui parcurs judiciar și mai puțini bani cheltuiți, nefiind vorba de costuri pentru avocați ș.a.m.d.

B.P: Da. Așa cum spuneam mai devreme, este un drum premergător instanței, unde conciliatorul poate propune sau poate institui o soluție.

Rep: De aici decurge următoarea întrebare. Instanțele care au fost inundate de reclamații, la fel ca și protecția consumatorului, vor fi degrevate oarecum în urma apariției acestei instituții? Numărul cazurilor care vor ajunge la dumneavoastră sau în instanță se va reduce astfel?

B.P: Evident că în momentul în care discutăm despre litigii bancare poate să existe o alternativă până la drumul către instanță. Atunci când se propune o soluție, aceasta devine obligatorie doar dacă este acceptată de ambele părți. În cazul unei soluții impuse, aceasta este obligatorie pentru ambele părți indiferent dacă este agreată sau nu. Procedurile de soluționare alternativă a litigiilor derulate prin acest Centru reprezintă un pas important în echilibrarea relațiilor dintre consumatori și creditori, evident (însoțite de) creșterea responsabilizării. (Și ne dorim să) ajungem la creșterea încrederii consumatorilor în proceduri care vin în sprijinul lor. (Acestea vrem) să fie țintele pe care să le atingem.

Rep: De când și cum vor putea cei nemulțumiți să se adreseze acestui Centru de soluționare?

B.P: Au și început să apară reclamații sau soluționări ale litigiilor. Practic el este funcțional.