Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se întâmplă dacă Spania renunță la siesta?

Spania vrea să renunţe la siesta de trei ore. Analiştii consideră că, prin eliminarea siestei, o decizie foarte populară, premierul Mariano Rajoy încearcă să atragă cât mai mulţi alegători înainte de legislativele din iunie. 

Pauzele de masă lungi de 3 ore și siesta în sine i-au făcut pe spanioli să fie extrem de invidiați de restul europenilor, în special cei din nordul continentului, care au o oră de pauză pentru prânz.

Spaniolii erau în pericol să își piardă dreptul la siesta în 2013, însă premierul Mariano Rajoy s-a împotrivit măsurii. Același premier spaniol o susține acum, analiștii considerând că speculează oportunitatea în contextul alegerilor legislative care vor fi organizate în iunie și pe fondul nemulțumirii tot mai crescute a angajaților care nu mai vor să lucreze pâna la ora 20.

În prezent, majoritatea angajaţilor spanioli încep munca la ora 10, iar la 14 intră în pauză timp de până la trei ore. Se întorc după aceea din nou la serviciu şi termină ziua de muncă la 20. Siesta îşi are originea în agricultură şi le permitea fermierilor să evite soarele puternic de la prânz. Acum, premierul de centru-dreapta propune reducerea programului de lucru până la ora 18, prin eliminarea a 2 ore din tradiționala siesta. Rapoartele analiștilor arată ca o astfel de măsură ar face piața muncii mai competitivă pe plan internațional, ar crește rata natalității și ar scădea-o pe cea a divorțurilor.

În prezent, deşi spaniolii lucrează, teoretic, mai multe ore decât germanii, productivitatea lor medie este cu mult mai mică.