Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministerul Apărării promite “ajustări” ale normelor de selecție în armată

armata.jpg

Image source: 
MApN

Ministerul Apărării promite că va ”ajusta normele de recrutate şi baremele de selecţie în armată" după ce a fost sancționat pentru discriminare de gen de către Curtea de Apel București.  Fără a preciza în ce va consta această ajustare, MApN spune că așteaptă motivarea Curții înainte de a trece la modificări.

Magistrații consideră că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări din domeniul militar, dar şi alocarea unui număr foarte mic de locuri pentru fete în învăţământul militar superior nu respectă principiul egalităţii între femei şi bărbaţi.

În urma acestei decizii, ministrul apărării, Mihnea Motoc,  anunța pe o rețea de socializare că în cadrul ministerului pe care-l conduce se face o analiză pentru a stabili cele mai bune modalităţi de acces pe arme şi specialităţi, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea în considerare a cerinţelor operative ale unităţilor de luptă din Armata României.

Acum, ministerul spune că așteaptă motivarea instanței înainte de a trece la măsuri.

Andreea Bragă de la Centrul FILIA, una dintre semnatarele plângerii împotriva Ministerului Apărării, spune: „Nu știu exact de ce așteaptă motivarea Curții de Apel. Înțeleg din concluziile Curții că încă o dată se confirmă faptul că aceste fapte de segregare și un număr considerabil mai mic de locuri alocate fetelor este discriminare. Pornind de la această concluzie sperăm să modifice și dânșii politica lor de recrutare, atât a femeilor, cât și a bărbaților, în unitățile de învățământ. În perioada 2001 – 2004 a existat admitere liberă, iar tinerele au fost interesate să dea admitere la aceste specializări din cadrul armatei. Promoțiile de atunci, din 2001 – 2004, aveau un număr echilibrat de fete și băieți. Dacă în continuare va exista această segregare și un număr mult mai mic de locuri pentru femei la admitere, vom depune o nouă sesizare la CNCD. O schimbare trebuie să se producă.”

În 2014, Ministerul Apărării era sancționat prin avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Ulterior, MApN a contestat decizia, argumentând în fața Curții de Apel București că “o abordare fără limitări și constrângeri poate duce, în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare.”

Astfel, susține Ministerul, „prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația în care o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie formată numai cu femei. Acest lucru, mai explică ministerul în instanță,  ar face ca escadrila să fie neoperațională 4-5 zile pe lună datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părții feminine”.

”Situația se poate repeta și pe perioada maternității”, mai explică ministerul.

Andreea Bragă, de la Centrul FILIA, explică: „Aceste argumente care sunt folosite, în anul 2016, de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale pentru a justifica discriminarea la admitere, argumente folosite în fața Curții de Apel, ne arată, încă o dată, că este un sistem puternic patriarhal. Și felul în care sunt privite femeile de către reprezentanții armatei, faptul că nu au aceeași capacitate ca și bărbații sau că nu pot funcționa 4 – 5 zile pe lună în timp ce au menstruație. Putem să vorbim totuși despre jumătate din populația globului pământesc care trece prin acest lucru și își exercită foarte bine profesia, oriunde ar avea ea loc. Sunt atâtea femei care sunt deja în armată, sunt și colege de ale dumnealor. Sunt femei care sunt în teatrele de operațiune din diferite zone de conflict și nu există nicio problemă.”

Cotidianul Adevărul amintește că România a avut totuși singura unitate de aviaţie militară din lume formată exclusiv din femei: Escadrila Albă. Unitatea a fost înfiinţată de o femeie-pilot, prinţesa Marina Cantacuzino. Femeile românce din Escadrila Albă au fost ”vânate” pe front la fel ca piloţii avioanelor militare în timpul celui de-a Doilea Război Mondial.

Avioanele Escadrilei Albe nu erau prevăzute cu armament şi în misiunile lor româncele au scăpat de gloanţe graţie capacităţii lor de a executa mişcări acrobatice. Escadronul a salvat mii de vieţi.