Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teroriștii arestați la Bruxelles plănuiau noi atentate la Paris

omul_cu_palarie.jpg

Mohamed Abrini a recunoscut că este ”bărbatul cu pălărie” de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles
Mohamed Abrini a recunoscut că este ”bărbatul cu pălărie” de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles
Sursa imaginii: 
Reuters

Celula teroristă jihadistă de la Bruxelles intenționa să comită un nou atentat la Paris, după cele din 13 noiembrie anul trecut, a anunțat cu puțin timp în urmă parchetul federal belgian.

Din cauza cercetărilor avansate ale anchetatorilor, teroriștii s-au decis în cele din urmă să atace la Bruxelles, spun procurorii.

Belgiano-marocanul Mohamed Abrini, suspect-cheie în atentatele din noiembrie 2015 din Paris, a fost inculpat pentru ”asasinate teroriste” și ”participare la activitățile unei grupări teroriste”, a anunțat parchetul federal belgian. Procurorii spun însă că deocamdată nu se pot pronunța dacă Abrini este sau nu implicat și în atentatele din 22 martie de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles.

În afară de Abrini, procurorii au anunțat inculparea altor trei indivizi: Osama K, bănuit că a fost al doilea om aflat în contact cu atacatorul kamikaze de la stația de metrou din Bruxelles și cel care ar fi fost prezent în momentul cumpărării genților care au fost ulterior folosite în dublul atentat sinucigaș de pe aeroportul internațional Zaventem; cetățeanul rwandez Herve B.M. și Bilal E.M., inculpați pentru asasinate teroriste și pentru participare la activitățile unei grupări teroriste.

Alți doi bărbați arestați împreună cu Abrini au fost eliberați după ce au fost interogați.

Totodată, autoritățile belgiene au confirmat arestarea unei a șasea persoane având legătură cu atacurile sinucigașe din Bruxelles în care și-au pierdut viața 32 de oameni.

Procuratura federală a Belgiei a anunțat sâmbătă că belgiano-marocanul Mohamed Abrini a recunoscut că este ”bărbatul cu pălărie” de pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, adică cel de-al treilea membru al comandoului care a comis la 22 martie dublul atentat de la aeroport.

”L-am confruntat cu proba video pregătită de unitatea noastră specială. A trebuit să recunoască că a fost el”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului procurorului federal.

Abrini le-a mai spus anchetatorilor că și-a aruncat geaca de culoare crem într-o pubelă și și-a vândut pălăria, a explicat procuratura într-un comunicat de presă succint.

Abrini era considerat până acum a fi suspect-cheie în atentatele din noiembrie 2015 din Paris și nu era clar dacă avea legătură și cu atentatele din Bruxelles. El a fost arestat vineri la Bruxelles și inculpat sâmbătă pentru ”asasinate teroriste” și ”participare la activitățile unei grupări teroriste”.