Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cod galben de ploi puternice până luni seară

jandarmi_la_inundatii.jpg

Pompierii au intervenit în 100 de gospodării inundate din judeţele Arad, Cluj şi Maramureş
Pompierii au intervenit în 100 de gospodării inundate din judeţele Arad, Cluj şi Maramureş
Image source: 
RFI

Meteorologii anunță cod galben de ploi puternice în sudul, centrul și estul României, avertizarea fiind valabilă începând de duminica, ora 15.00, până luni, ora 23.00.

Administrația de Meteorologie spune că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile menționate, unde va ploua pe arii extinse.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în Carpații Meridionali și Orientali, în nordul Munteniei, precum și în jumătatea sudică a Moldovei, cantitățile de apă pot ajunge și la 60 - 70 l/mp. Vor fi descărcări electrice și, izolat, intensificări de scurtă durată ale vântului și vor fi condiții de grindină.

Sub atenționarea cod galben se vor afla, total sau parțial, județele: Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Buzău, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

Reprezentanții ANM precizează că în restul Munteniei, inclusiv în municipiul București, în Dobrogea și în jumătatea de nord a Moldovei se vor cumula, în general, cantități de apă de 15-20 l/mp.

Au apărut deja ”inundațiile de primăvară”

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit pentru salvarea a 11 persoane din calea viiturilor și au scos apa din peste 40 de subsoluri, fântâni și gospodării inundate din municipiul Dej și localități învecinate.

Potrivit unui comunicat al ISU Cluj, la intervențiile pentru înlăturarea efectelor inundațiilor în zonele afectate din județ au participat peste 70 de pompieri cu 23 de mijloace tehnice.

”Peste 70 de pompieri cu 23 de mijloace tehnice specifice au intervenit în ultimele ore pentru înlăturarea efectelor inundațiilor în zonele afectate din județul Cluj. Echipele de intervenție ale ISU Cluj au intervenit pentru salvarea a 11 persoane din calea viiturilor, limitarea și înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo periculoase ce s-au manifestat în municipiul Dej și localitățile Jichișu de Jos, Codor, Tărpiu, Rugășești și Coplean. În ultimele ore, salvatorii au intervenit pentru scoaterea apei din peste 40 de subsoluri, fântâni și gospodării inundate”, se arată în documentul citat.

”La nivelul județului nu există persoane evacuate din locuințe, persoanele salvate au putut să se întorcă la locuințele lor după retragerea viiturilor. În continuare, echipele de intervenție acționează alături de autoritățile locale și membri ai instituțiilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență pentru evacuarea apei din subsolurile, fântânile și gospodăriile afectate, precum și monitorizarea și evaluarea situațiilor produse”, se mai arată în comunicatul ISU Cluj.

Pompierii au intervenit în aproximativ 100 de gospodării inundate din judeţele Arad, Cluj şi Maramureş.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din cele trei judeţe afectate de inundaţii au evacuat apa din beciuri, din curţile şi din grădinile inundate şi intervin pentru curăţarea fântânilor colmatate fiind transportată apă menajeră curată în aceste zone.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată, într-un comunicat, că a fost nevoie de intervenţia pompierilor miliari pentru salvarea a 17 persoane surprinse de viituri din judeţele Arad, Cluj şi Maramureş, afectate de inundaţii.

De asemenea, pompierii au avut misiuni de evacuare a apei din aproape 100 de beciuri, curţi şi grădini inundate, dar şi pentru decolmatarea mai multor poduri şi podeţe, cu ajutorul motopompelor de capacitate mare, bărci, autospeciale de stingere şi de transport.

IGSU anunţă că aproximativ 20 de persoane au fost evacuate sâmbătă seara, în zona Lighet, a oraşului Târgu Lăpuş din Maramureş deoarece locuinţele lor se află în aval de un lac de un agrement în care s-au înregistrat deversări uşoare. Oamenii s-au întors în siguranţă acasă după retragerea apelor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus ca în judeţele vizate de avertizarea cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie să fie pregătit personalul şi să fie reverificată tehnica de intervenţie în situaţia în care vor apărea cazuri de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad a declarat că o mare parte din satul Nadăş a fost inundat, după ce pârâul care trece prin localitate s-a revărsat.

”Când au ajuns primele echipaje de pompieri, de la Ineu, nivelul apei în sat era cuprins între 50 de centimetri şi un metru. Nu mai exista energie electrică, astfel că intervenţia a fost dificilă, iar până pe la ora 03.00, când a fost reluată alimentarea, s-au folosit generatoare pentru motopompe şi pentru sursele de lumină”, a explicat reprezentantul ISU Arad.

După o primă evaluare făcută de pompieri rezultă că au fost inundate peste 200 de locuinţe şi gospodării şi au fost afectate două poduri şi două podeţe, la care s-a intervenit pentru decolmatare.

Pompierii au intervenit în sat cu bărci şi au evacuat apa din dispensar, căminul cultural şi mai multe locuinţe.

Mai mulţi localnici au relatat că viitura a avut un nivel de peste un metru şi le-a înecat animalele din gospodării.

Reprezentanţii Prefecturii Arad evaluează pagubele produse de inundaţii.