Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scurtul drum al medicamentelor expirate. De la pacient, în tomberon sau pe apa sâmbetei

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Medicamentele expirate sunt un pericol pentru cei din jur și pentru mediu. De aceea, medicamentele care și-au depășit termenul de valabilitate nu trebuie sub nicio formă aruncate la gunoi sau la toaletă, avertizează specialiștii. Teoretic, legea prevede ca ele să fie predate la farmacie. Practic însă, de multe ori, preluarea medicamentelor expirate este refuzată, din motive mai mult sau mai puțin temeinice.

În momentul în care depăşesc termenul de valabilitate, medicamentele pot fi deja deşeuri toxice. În tot timpul în care un medicament este în uz, se produc reacţii chimice de degradare, care pot genera, într-un final, compuşi extrem de nocivi, spun specialiştii. Tocmai din acest motiv, farmaciile au un sistem de stocare a medicamentelor pe care nu au apucat să le vândă şi care au expirat între timp. Ele sunt păstrate aşadar separat şi ulterior colectate şi distruse de firme specializate, în baza unui contract.

De stocat, stochează medicamente şi mulţi români, în propriile case. Nu-i de mirare aşadar că periodic merg direct la tomberon sau în toaletă cantităţi impresionante de medicamente. Pe undeva, oamenii intuiesc că nu-i tocmai bine ce fac şi că ar putea infesta sursele de apă. Comoditatea bate însă orice alt gând civic:

În anul 2008 apărea o ordonanţă de urgenţă care optimiza, cum spuneau atunci cei de la Ministerul Sănătăţii, legea farmaciei. O noutate absolută la acea vreme era tocmai aceea că farmaciile şi drogheriile erau obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate. Şi la acest moment, legea stipluează clar că nerespectarea procedurilor de retragere se sancţionează cu amenzi de la 2 la 10 mii de lei.

Dacă aveţi un prospect la îndemână, veţi observa că scrie, negru pe alb, citez:

„Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului”

Teoretic, farmaciile primesc medicamentele expirate. Practic însă, atunci când încerc să le predau, angajaţii farmaciilor se fâstâcesc:



....sau, mai grav, interpretează legea şi induc în eroare: 



Confruntat cu această situaţie, Colegiul Farmaciştilor din România solicită sprijin finanicar de la Ministerul Mediului, astfel încât medicamentele expirate care sunt predate de pacienţi să fie colectate şi distruse separat. Ele nu pot fi puse la comun cu cele care şi-au atins termenul de valabilitate în farmacii, pentru că nu se ştie cum au fost ţinute şi dacă nu cumva poartă încărcături microbiene suplimentare, explică, pentru RFI,  Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului. El susţine că farmaciile ar putea fi sufocate de deşeuri, că legea este incompletă şi că trebuie îmbunătăţită. La fel şi mentalitatea pacientului român, mai spune Dumitru Lupuleasa:



Presiune e pe unităţile mai mici, care nu fac parte dintr-un lanţ, îmi spune Ana, care lucrează într-o astfel de farmacie:



Acum, predarea medicamentelor expirate se face pe baza unui proces-verbal. Pentru că nu există însă un transabilitate, formular standard și o înregistrare în vreun sistem, nimeni nu poate şti cu certitudine dacă odată preluate, medicamentele sunt și distruse de farmacie sau dacă nu cumva merg, din nou, pe scurtul drum spre tomberon sau apa sâmbetei. 

 
Ascultă aici reportajul complet despre drumul medicamentelor expirate