Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost ofițer SRI, reclamat la Parchet pentru o carte în care neagă Holocaustul

holocaust.jpg

Sursa imaginii: 
ru.rfi.fr

O carte cu caracter antisemit si care neagă existența Holocaustului a fost lansată la București la sfârșitul săptămânii trecute. Faptul a trezit atenția organizațiilor evreiești. Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului susține chiar că l-a sesizat pe procurorul general în vederea aplicării legislației în vigoare. Conform legislației intrate în vigoare anul trecut, negarea Holocaustului poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare. Autorul cărții este un fost ofițer al Serviciului Român de Informații.

Titlul volumului  spune deja totul : ”Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de bani de holocaust”.

Iar autorul său, colonelul SRI în rezervă Vasile I. Zărnescu, ne anunță că este de-abia primul volum al unei opere, probabil, mai vaste.

Lansarea a avut loc vineri, 8 aprilie, de la ora 16, la prestigioasa librărie Mihai Eminescu, din centrul Bucureștiului și evenimentul a generat reacția imediată a Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, filiala România.

Organizația a sesizat parchetul General, susținând că autorul Vasile I. Zarnescu a scris o carte pur antisemită/ negaționistă, o editură l-a ajutat să o editeze și să o publice iar o librărie renumită a lansat-o și a pus-o în vânzare.  Aceste trei entități au colaborat, fără nici o reținere, sfidând legea și bunul simț, pentru publicarea acestei cărți, se scrie în sesizarea către Parchetul General. 

Maximillian Marco Katz, director și manager de proiect în cadrul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului declară pentru RFI că așteaptă aplicarea imediată a legislației în domeniu și spune că alte eventuale reacții publice vor fi avute în vedere în funcție de răspunsul pe care îl vor da autoritățile.

Declarație Maximillian Marco Katz: 

 

Autorul, Vasile Zărnescu, nu vede vreo incompatibilitate între calitatea sa de ofițer SRI în rezervă și conținutul cărții. El spune că, în trecut, a publicat un articol sub pseudonim, împotriva rabinului șef de atunci, Moses Rosen, chiar la ordinul serviciului din care făcea parte. Autorul, care se prezintă drept un fost șef al departametului pentru apărarea Constituției din SRI, afirmă că era de datoria lui, ca ofițer, să apere ”granițele spirituale” ale României.

 

 

 

Zărnescu respinge legea prin care se interzice negarea publică a Holocaustului, pe care o caracterizează drept ”neconstituțională” și ”criminală”:

 

 

  

 

 

Potrivit legii în vigoare, „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă”.

Update:

Conducerea Librăriei Mihai Eminescu din București a decis marți să retragă de la vânzare cartea. "Am decis să retragem cartea de pe rafturile librăriei și de pe site-ul nostru. Am vorbit încă de ieri (luni - n.r.) cu editura să vina să își ridice cărțile. Îmi pare rău de ce se întâmplă. Dânșii mi-au garantat că este bine argumentată, că nu aduce prejudicii de imagine nimănui, însă atunci când am întrebat "domne, dar noi putem fi dați în judecată?", mi-au spus "noi asta vrem".  Și atunci mi-am dat seama că dumnealor vor scandal, iar noi nu vrem să fim implicați în așa ceva. ", a declarat Geta Vodita, directorul comercial al librăriei pentru HotNews.ro.