Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


REPORTAJ AUDIO: Studenții moldoveni, întrevedere cu un reprezentant al României la ONU

Un grup de studenți moldoveni ai Academiei de Studii Economice a avut, marți, o întâlnire cu David Timiș, unul dintre delegații de tineret ai României pe lângă Organizația Națiunilor Unite. Evenimentul a fost organizat de reprezentanța din Republica Moldova a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), sub patronajul Ministerului Tineretului și Sportului din Republica Moldova. Prin desfășurarea unor astfel de întruniri, reprezentanții AUF spun că își doresc ”să promoveze experiențe multiculturale și profesionale în rândul tinerilor din Republica Moldova”.

Prezent pentru prima dată la Chișinău, David Timiș le-a vorbit tinerilor de la Academia de Studii Economice, pentru început, despre programul ”Delegat pentru tineret”, dar și și-a împărtășit experiența.”La Chișinău ajunge pentru prima dată acest program, de zece ani este în România și sunt primul delegat care vine să le vorbească tinerilor din R.Moldova, ceea ce este o onoare pentru mine. Timp de zece ani, în România foarte mulți tineri motivați, ambițioși au făcut foarte multe lucruri. Sper să fie și aici un program de acest gen cât de curând. Și în Bulgaria, Polonia au fost astfel de programe și cred că este rândul R.Moldova să aibă delegați la ONU”. 

La doar 24 de ani, David Timiș a muncit și a făcut voluntariat în aproape zece țări, activând în organizații neguvernamentale, dar și la Consiliul Europei.”Am venit cu un mesaj de împuternicire a tinerilor de a le arăta că se poate. Și eu un tânăr ca și ei, am ajuns delegat la ONU și pe lângă asta sunt implicat și foarte mult civic. Vreau să le spun că dacă ai puțină perseverență și motivare se poate realiza orice, chiar să ajungi delegat la ONU. Am ajuns delegat pentru că am abilități se pare interpersonale. Inteligența emoțională este prețuită foarte mult pentru că atunci când ai rolul de ambasador, trebuie să știi cum să discuți cu oamenii. Până la urmă asta este cea mai importantă calitate. Caut constant să ies din zona mea de confort, să mă provoc prin activitățile pe care le fac, prin proiectele în care mă implic și să încerc să am impact pe cât de posibil”.

Și pentru că este delegatul pentru tineret la ONU, l-am întrebat pe David Timiș care ar fi problemele cu care se confruntă tinerii de azi.”Avem aceleași probleme și avem foarte multe din aceleași oportunități. Avem trei probleme principale legate de educație – este o problemă la nivel european și mondial. Are nevoie de o reformă. Altă problemă ar fi implicarea civică. Deși au oportunități, nu se implică de multe ori cât ar trebui. Și ultima, nu cea din urmă, angajabilitatea, probleme legate de modul în care te formează, nu neapărat pentru a intra pe piața muncii foarte bine și chiar deloc pentru a fi antreprenor. Nu ți se livrează acelea abilități de care ai nevoie pe piața muncii”.

Roxana Țurcanu, responsabilă a Agenției universitare a Francofoniei pentru Republica Moldova şi Ucraina a ținut să precizeze în debutul întâlnirii cu delegatul pentru tineret că prin astfel de întruniri se încearcă stimularea educației informale.”Dincolo de tot ceea ce se întâmplă în procesul de studii este important ca tinerii să-și construiască o carieră și un vis. Tinerii trebuie să aibă curaj și încredere în ceea ce fac în carieră. Ieșim  din sfera strictă a francofoniei tocmai pentru că este important să aveți acestea mesaje. De ce am intitulat evenimentul „De la educație multiculturală la ONU” pentru că David Timiș a avut ocazia să învețe, să lucreze și să facă voluntariat în peste opt țări, deși are o vârstă aproape de studenții de la ASEM”.  

I-am întrebat de tinerii moldoveni ce așteaptă de la România? ”Așteptăm o colaborare, un schimb de experiență pentru că în Moldova avem mai puține posibilități, mai puține organizații în care putem să ne implicăm, dar România, fiindcă este o țară care face parte din Uniunea Europeană, are mai multe oportunități și considerăm că am putea lua exemplu de la ei. Sunt binevenite astfel de evenimente în R.Moldova și mă bucur că în ASEM, în ultima perioadă, au loc întruniri cu invitați din România, dar și din alte țări din Uniunea Europeană. Nu este suficient să studiem doar unele discipline. Este necesar să dezvoltăm abilitățile de comunicare, să cunoaștem tot mai multe”.”Tinerii și-ar dori să existe o colaborare între țările vecine, la fel un schimb de experiență și de ce nu, să li se ofere moldovenilor fericita șansă să plece în străinătate pentru a afla mai multe lucruri”.

David Timiș este unul dintre cei doi delegați de tineret ai României la ONU, care a reprezentat țara în cadrul celei de-a 70-a Adunare Generală ONU. Este absolvent al universității Glasgow din Marea Britanie, unde a studiat business și management și EM Strasbourg din Franța, unde a studiat integrarea europeană. De asemenea, David Timiș a obținut două burse de studii în India și China.