Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PNR: acord la Strasbourg după cinci ani de blocaj

pnr_combaterea_terorismului.jpg

PNR combaterea terorismului
Sursa imaginii: 
@ Comisia Europeana

Eurodeputații și-au dat în fine,  joi 14 aprile la Strasbourg,  acordul pentru ca datele personale ale pasagerilor aerieni să poată fi transmise de companiile aeriene autorităților naționale. Este vorba despre o măsură de luptă împotriva terorismului care vizează zboruri din și spre UE. Parlamentul European a blocat această măsură din dorința de a proteja viața privată a pasagerilor.

Au fost necesare mai multe atentate teroriste pe teritoriul UE, soldate cu peste 170 de morți, pentru ca deputații europeni să renunțe la a mai pretinde că protejează viața privată a pasagerilor aerieni.

Directiva PNR (Passenger Name Record) trebuie aprobată acum și de statele membre UE pentru a intra apoi în vigoare cât de repede.

Ea stipulează necesitatea ca o companie aeriană să furnizeze datele personale ale călătorilor atunci când autoritățile unui stat membru UE îi cer să o facă.

Este vorba despre identitatea călătorilor, coordonatele lor bancare, tipul de mâncare ales pentru masa servită în avion (vegetarian sau fără carne de porc, de exemplu), relațiile avute în țara de destinație, etc.

Nu se va crea, așa cum se credea, un registru unic european al pasagerilor aerieni. Se va înlesni, însă, comunicarea acestor date între diferitele registre PNR pe care 15 state ale UE le înființează doar acum. Acest schimb de informații nu are însă un caracter obligatoriu.

Un text de compromis, prezentat Parlamentului European în decembrie 2015, a diluat cu mult propunerea inițială. Datele pasagerilor nu pot fi păstrate în registru mai mult de cinci ani, iar deja după șase luni unele mențiuni pot dispărea.

Eurodeputații socio-democrați sunt în pricipal cei care au blocat decizia în ultimii ani; ei spuneau că textul, așa cum îl prezentase inițial Comisia Europeană, nu aducea suficiente garanții privind protecția vieții private.

Dacă acest argument poate sta în picioare, nu trebuie uitat că uneori dosarele sunt blocate la nivelul legislativului european și din dorința de a le supune eventual, la un moment dat , unor trocuri politicianiste. Stânga europeană avea aici o monedă de schimb.

Au fost necesare mai multe intervenții ale Prim Ministrului francez Manuel Valls pe lângă eurodeputații socialiști francezi pentru a debloca dosarul. Franța a fost cea care a inistat cel mai mult pentru votul de față, făcînd din el o prioritate după atentatul de la Charlie Hebdo, din ianuarie 2015.

Liberalii europeni, mai pragmatici și nedorind a fi criticați după ce și asa au pierdut enorm la alegerile europene din 2014, și-au întors imediat vesta. După ce ani de zile au criticat ideea unui PNR, anul trecut deja au decis că vor vota pentru acesta.

Votul asupra dosarului PNR a fost acompaniat de alte două, la fel de importante, cele privind secretul afacerilor și protecția datelor personale.

Referitor la cel din urmă, noul text delimitează clar drepturile pe care persoanele fizice le au asupra datelor lor private deținute de unele companii, o mică victorie pentru socialiștii și liberalii europeni.