Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri împotriva incendiilor, în biserici, de sărbătorile pascale

Pentru prevenirea incendiilor, Patriarhia recomandă ca slujbele de Paşti să fie ţinute afară. Într-un comunicat se recomandă evitarea supraaglomerării. În cazul în care este multă lume în biserică, ușile trebuie să rămână deschise, iar în lăcașurile cu schele sau în construcție, slujbele vor fi interzise, a stabilit Pariarhia.

Cu două săptămâni înainte de sărbătorile pascale, Patriarhia Română a transmis tututor lăcaşurilor de cult  instrucţiuni pentru prevenirea incendiilor. Astfel, slujbele religioase vor avea loc în aer liber. În situaţia în care acestea se organizează totuși în interior, accesul enoriașilor va fi limitat  pentru a se evita supraaglomerarea.
Ușile vor rămîne deschise, iar din lăcaşuri vor fi scoase covoarele sau mochetele, precum şi mobilierul din zona centrală a bisericilor. În lăcașuri vor rămâne doar obiectele folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.
Dacă slujbele au loc în biserici din lemn, preoţii vor avea grijă să nu permită aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu, precizează Patriarhia.
 După încheierea slujbelor religioase vor fi făcute controale pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de incendiu.
 Ierarhii vor desemna persoane gata să intervină în caz de incendiu.
În toate bisericile vor exista mijloace de stingere a incendiilor.
Preoţii vor instrui enoriaşii ce să facă în caz de incendiu: oamenilor li se va spune că trebuie să-și păstreze calmul și să evacueze ordonat lăcașul de cult.
Mașinile vor fi parcate astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze accesul autospecialelor pompierilor sau la hidranţii exteriori, în cazul izbucnirii unui incendiu.
Un alt instructaj va fi făcut cu privire la utilizarea lumânărilor la Înviere. Preoţii vor instrui participanţii la slujbele religioase asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii şi, de asemenea, că trebuie evitată deplasarea cu lumânările aprinse în mașini.