
Social
Papa Francisc face o vizită istorică în taberele de refugiaţi din Lesbos
Papa Francisc a ajuns, sâmbătă dimineață, pe insula grecească Lesbos. Vizita Suveranului Pontif în acest loc este menită să atragă atenţia asupra problemelor pe care le au refugiaţii care vin în Europa să scape de războaie.
Unii migranţi au plâns în hohote în momentul în care s-au întâlnit cu Papa Francisc, care efectuează o vizită emoţională în centrul de detenţie de la Moria, scrie Associated Press.
Copii i-au oferit lui Francisc desene, iar Papa a lăudat-o pe o fată pentru opera sa de artă. "Bravo. Bravo", i-a spus el. Iar în timp ce o dădea membrilor personalului său, Suveranul Pontif a spus "nu o împături. O vreau pe biroul meu".
În timp ce mergea printre migranţi, bărbaţilor strângându-le mâinilor, iar în faţa femeilor plecându-se, refugiaţii strigau numele ţărilor lor natale. "Afganistan". "Siria".
Papa, Patriarhul şi arhiepiscopul le-au strâns mâinile, iar pe unii copii i-au mângâiat pe faţă, în timp ce alţi refugiaţi îl fotografiau pe Suveranul Pontif cu telefoane mobile.
Vizita celor trei lideri religioşi pe insulă - una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor în Europa - este o vizită extrem de simbolică.
Ea are loc după ce Uniunea Europeană a început să trimită înapoi în Turcia migranţi, în baza controversatului Acord UE-Turcia vizând oprirea valului de refugiaţi către Europa.
Televiziunea elenă de stat ERT precizează că este vorba despre opt sirieni şi doi afgani. Includerea afganilor reprezintă un gest simbolic puternic, în contextul în care Europa nu-i mai consideră în mod automat refugiaţi şi nu-i include între naţiunile ale căror cereri de azil sunt aprobate automat.
Anul trecut, peste jumătate de milion de imigranți au trecut prin Lesbos, iar în acest an în insulă au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.
În iunie anul trecut, într-unul dintre momentele de vârf ale crizei refugiaţilor, Papa le cerea liderilor europeni care închideau graniţele în faţa refugiaţilor să se căiască pentru păcatul de a-i alunga pe fugari. Câteva luni mai târziu, când dezbaterea politică despre gestionarea fluxului de migranţi diviza Europa, Suveranul Pontif făcea apel către toate parohiile catolice şi comunităţile religioase europene să le acorde adăpost celor fugiţi din calea războiului.