Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gazul din Marea Neagră transformă Româna în jucător regional pe piaţa energiei

Zăcămintele de gaze naturale decoperite în Marea Negră nu vor schimba radical strategia energetică (în curs de elaborare), cred specialiştii în domeniu. În schimb, România are toate premisele să devină un jucător regional pe piaţă şi să-şi dezvolte un mix energetic suficient de competitiv încât să o pună la adăpost de eventuale crize în domeniu.

Nu în ultimul rând, exploatarea celor  aproximativ 600 de miliarde de metri cubi de gaze (cât se estimează că ar fi în zona românească a Mării Negre) ar urma să reducă facturile pe care le plătesc consumatorii.

Recent, grupul petrolier rusesc Lukoil a anunţat că a descoperit în jur de 32 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în perimetrul concesionat în sectorul românesc al Mării Negre. Este al doilea zăcământ ca mărime, după cel din zona Neptun, unde Exxon şi OMV Petrom estimează că s-ar afla în jur de 100 de miliarde de metri cubi. În total, specialiştii estimează că în sectorul românesc ar fi în jur de 600 de miliarde cubi. Nu e o cantitate uriaşă, în condiţiile în care Germania importă peste 70 de miliarde de metri cubi pe an. Însă e suficient pentru a transforma România într-un exportator regional, crede Ionuț Purica, specialist în domeniu. El insistă că deşi tendinţa la nivel global vizează reducerea emisiilor poluante, nu trebuie să se renunţe la cărbune sau alte surse, ci este nevoie de o combinare a lor, în așa-numitul mix energetic :

  

Ionuț Purica: Pune România pe hartă, într-o poziție mai importantă.

Reporter: România devine un jucător mediu sau mare pe piața energiei?

I.P: Pentru regiune, capacitatea de a exporta (din zăcământ) sau la nevoie, dacă se mai întrerupe gazul, poți să fii un element de reziliență în zonă.

Rep: Se va simți efectul și la consumator, în prețul pe care acesta îl plătește pe facturi?

I.P: Depinde cum este piața de gaz și de cum se alimentează acel gaz. Dacă este un gaz suplimentar, ar putea fi un preț ceva mai mic decât cel de acum, Cu tot respectul, poți să renunți la carbune, dar nu poți să renunți de tot. Dacă ni se oprește orice altceva, nu mai bate vântul, e înnorat afară, cu ce rămân, cu hidro? Dacă este și secetă, (rămân) cu nuclear și cu ce altceva? În România, avem acum, un portofoliu foarte variat. Acesta ne permite să avem un nivel de securitate energetică ridicat. 

Sunt veşti bune. Însă ar fi mult mai încurajator dacă ar fi anunţate şi investiţiile care reprezintă trecerea propriu-zisă la faza de exploatare, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru energie. Sunt investiţii de ordinul miliardelor de dolari, care vor schimba statutul României, prin avantajul faţă de alte ţări din regiune şi din Uniunea Europeană. Tranziţia către un model de energie verde nu trebuie să afecteze securitatea energetică, mai spune, la RFI, Răzvan Nicolescu:

Răzvan Nicolescu: Un potential cert pe care România îl are și pe care poate și trebuie să îl valorifice, în primul rând pentru satisfacerea nevoilor proprii și apoi, dacă va fi mai mult decât aceste nevoi proprii, și pentru a furniza gaz natural în regiune. Mă gândesc, în primul rând, la Republica Moldova. Mi-aș dori ca România să păstreze un mix energetic cât mai echilibrat. Este un avantaj competitiv pe care îl avem în raport cu toate țările din regiune, inclusiv cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Ajutăm la creșterea securității energetice a Uniunii Europene prin acest mix energetic echilibrat.

Reporter: În cât timp va fi exploatat, cu adevărat, zăcământul din Marea Negră?

R.N: Sfârșitul anului 2020 este cel mai optimist scenariu.

Rep: Ce ar trebui să înțeleagă consumatorul de rând, omul de rând, când vede știri de tipul acesteia, că a fost descoperit un zăcământ de nu știu câte miliarde? Ce ar trebui el să știe?

R.N: Încasări suplimentare la bugetul de stat, investiții care vor genera locuri de muncă, dar și premizele ca pe piața din România să existe o concurență. Premizele ca prețurile plătite de consumator să fie cât mai favorabile și accesibile din perspectiva consumatorului.
 

Strategia naţională în domeniul energiei, valabilă până în 2030, este în curs de elaborare şi ar putea fi prezentată în toamnă, potrivit Ministerului Energiei.