Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stare de urgență în Ecuador după un seism de 7, 8 grade

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleanțe omologului său ecuadorian, Rafael Correa, în urma seismului care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni în această țară. Bilantul provizoriu indică 77 de morţi şi circa 600 de răniţi în urma cutremurului de 7,8 grade.

Columbia și Mexicul trimit echipe de salvare în Ecuador, a anunțat președintele Rafael Correa. ''Nu avem nevoie de provizii sau de lucruri similare, avem nevoie să sprijinim echipele de salvare '', a explicat președintele Rafael Correa într-o intervenție telefonică la postul Radio Publica. Președintele ecuadorian a mai anunțat că a fost deblocată din rezerva bugetară suma de 600 de milioane de dolari pentru gestionarea situației de urgență.  ''Cer poporului ecuadorian sa dea dovadă de calm și unitate'', a mai spus președintele Rafael Correa, care și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor.
Seismul de sâmbătă este cel mai puternic care a avut loc în Ecuador din 1979 încoace și  s-a produs la o adâncime de 20 de km, fiind urmat de nu mai putin de 50 de replici.
Stare de urgenţă a fost declarată în şase provincii din ţară, iar membrii Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor.
"Sunt localităţi distruse în totalitate", a precizat primarul oraşului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectată, unde a fost localizat epicentrul seismului, potrivit Reuters.
"Ce s-a întâmplat în Pedernales este catastrofic", a declarat  primarul, precizând că " nu e vorba de o casă care s-a surpat, e vorba de un întreg oraş".
"Încercăm să facem tot ce putem, dar nu prea avem cu ce ajutăm", a mai precizat edilul.