Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


413 morţi, 2600 răniţi e noul bilanţ al cutremurului din Ecuador

Lucrările de reconstrucţie sunt estimate la miliarde de dolari susţine preşedintele Rafael Coreea.

Preşedintele ecuadorian a declarat într-o intervenţie televizată că aceasta este cea mai gravă tragedie cu care s-a confuntat ţara în ultimele şapte decenii. 

“Mă tem că cifra va creşte pe măsură ce vom îndepărta dărâmăturile”, a spus Correa într-un discurs televizat. “Există semne de viaţă printre dărâmături, iar aceasta este o prioritate”, a adăugat el.

Luni seară, şase oameni, inclusiv două fetiţe – una de trei ani şi cealaltă de nouă luni – au fost salvate din ruinele unui hotel din apropiere de oraşul de coastă Manta. Reuşita le-a adus o nouă speranţă supravieţuitorilor ale căror rude au fost dispărute.

Preşedintele a avertizat că seismul va costa Ecuadorul miliarde de dolari, în condiţiile în care ţara oricum avea de suferit de urma scăderii preţului petrolului în lume.

Organizaţia Statelor Americane a anunţat că va oferi Guvernului de la Quito o parte dintre fondurile sale pentru situaţii de urgenţă, rar folosite. De asemenea, Banca de Dezvoltare a Chinei a oferit două miliarde de dolari.

Crucea Roşie spaniolă estimează că până la 100.000 de persoane ar putea avea nevoie de ajutor în zona devastată de cutremur.

Autorităţile au confirmat că au fost înregistrate peste 160 de replici în apropierea Pedernales, iar starea de urgenţă a fost declarată în şase provincii ale ţării.

Drumuri importante rămân închise în zonele puternic afectate de seism.