Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dumitru Pârvulescu: "Disponibilizările în minerit nu pot fi făcute decât cu protecție pentru angajați"

Complexul Energetic Oltenia nu se închide, dar disponibilizarile in sistem vor continua. Este concluzia intrevederii pe care delegatia minerilor veniti in mars la Bucuresti a avut-o cu ministrul Economiei, Costin Borc. Minerii au pornit, în urmă cu o săptămână, într-un marș de 320 de kilometri, pe ruta Rovinari-Craiova-Bucureşti, ca să atragă atenţia guvernanţilor asupra situaţiei dificile în care se află compania energetică.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Dumitru Pârvulescu, într-un interviu la RFI:

Dumitru Pârvulescu: Din păcate se discută prea puțin despre ce este în piața de energie, de faptul că românii subvenționează energia regenerabilă prin certificatele verzi. Acea energie regenerabilă se exportă în mare parte. Nu este normal. Nu cred că există un stat care să subvenționează un produs, care ulterior să fie exportat.

Reporter: Domnule Pârvulescu, înțeleg că ministrul economiei v-a asigurat că Complexul Energetic Oltenia nu se va închide, dar că, pe de altă parte vor continua restructurările și disponibilizările în sistem.

D.P: Dacă vor continua aceste restructurări și disponibilizări, i-am transmis domnului vicepremier, că acestea trebuie făcute cu protecție socială. Din 1997, de la data în care am început restructurarea mineritului în România, toate programele au fost făcute în triunghi: administrație – patronate – sindicate. În momentul în care statul român vrea să restructureze ceva trebuie să își asume anumite programe stabilite cu partenerii sociali.

Rep: Ce înseamnă protecție, mai exact? La ce vă referiți?

D.P: În momentul de față există ordonanța de urgență 36/2012. Dar dacă se dorește un număr anume de personal și personalul nu are protecție socială după cei doi ani, atunci am solicitat Guvernului modificarea acestei ordonanțe prin introducerea unui termen de 3 ani.

Rep: Vă referiți doar la plăți compensatorii, domnule Pârvulescu, sau nu numai?

D.P: Nu mă refer la plăți compensatorii, ci la un venit lunar de completare. Din păcate, companiiile enrgetice sunt decapitalizate de intervenția brutală a băieților deștepți în piața de energie. Probabil că acest lucru se și dorește. Revenind la decapitalizare, multe companii se doresc a fi privatizate minoritar, se vinde un anumit număr de acțiuni. Atunci când aceste companii sunt decapitalizate, prețul acțiunilor scade și cineva deștept din piața de energie va cumpăra aceste companii pe nimic. După aceea, au grijă, prin reglementările pe care le vor influența, să își majoreze profiturile și implicit valoarea acțiunilor.

Rep: Un venit lunar, domnule Pârvulescu, pe care să îl primească fiecare miner disponibilizat? Până când?

D.P: În momentul de față, prin această ordonanță, există, la companiile care fac restructurări, doi ani de primirea a venitului de completare.

Rep: Despre ce sumă vorbim?

D.P: În primul an este vorba despre salariul mediu net pe economie, dar scade în al doilea an la valoarea salariului mediu minus indemnizația de șomaj.

Rep: S-a arătat disponibil domnul ministru să vă ajute în acest sens?

D.P: Da. Am convenit, prin protocol, întâlniri bilunare între reprezentanții instituțiilor statului și sindicate pentru a realiza punctele din memorandum. Unul dinttre acestea se referă la venitul de completare.

Rep: Câți angajați are acum, domnule Pârvulescu, Complexul Energetic Oltenia? Câți ar urma să plece?

D.P: În momentul de față, complexul energetic Oltenia are aproximativ 15.200 de salariați. Anul trecut au fost disponibilizați 3000 de salariați. Anul acesta, actuala conducerea și-a făcut un program, pe care noi îl considerăm nearealist, de plecare a încă 2000 de salariați. Revenind la piața de energie, aceste plecări repetate de salariați nu sunt decât consecința manipulării pieței de energie. În momentul în care această piață este manipulată de băieții deștepți, traideri de energie, prețul la producător scade permanent și implicit, scade cifra de afaceri. Se ajunge la imposibilitatea de a acoperi cu veniturile pe care le ai cheltuielile prognozate pentru un anumit exercițiu financiar.

Rep: Domnul ministru se arăta extrem de optimist. Spunea că și-ar dori ca complexul energetic Oltenia să devină societatea fanion a energie. Vă întreb foarte cinstit, domnule Pârvulescu, mai este vreo șansă să se renatbilizeze mineritul în România?

D.P: Complexul energetic Oltenia a fost rentabil până în 2013. Atunci a fost ultimul an cu profit. Managementul dezastruos a făcut ca această companie să aibă anumite pierderi. Acestea nu au fost generate, în primul rând, de activitatea de producție efectivă, ci de faptul că pus de politicieni, complexul a dat energie termică și cărbune fără să încaseze bani, la societăți care ulterior au intrat în faliment. O altă probelmă foarte mare este că statul român s-a angajat, la momentul integrării în Uniunea Europeană, la programe de conformitate la mediu. S-au făcut investiții de peste 1 mld. de euro, fără ca statul român să se gândească dacă mai este necesar să facem modernizări la toate grupurile energetice. Prin această chestiune, jumătate din bani i-am făcut din surse proprii, jumătate i-am împrumutat de la bănci. Și aceasta este o mare problemă.

Rep: Care este acum salariul unui miner care lucrează la CEO?

D.P: Vă dau exemplul celor care lucrează în cariere și termocentrale. Salariul mediu net nu depășește 2100 RON. Lucrează în condiții foarte grele, când la -20 de grade, când la peste 50 de grade. În cariere de cărbune, la nivelul solului, vara, când în termomentre temperatura este de 35 – 40 de grade, acolo sunt 60 de grade.

Rep: După ce acești oameni pleacă, bănuiesc că acel venit despre care vorbeam mai devreme, ce va fi acordat timp de doi ani, nu o să fie suficient. Există și programe de reconversie profesională în acea zonă?

D.P: Din păcate, factorul politic nu a creat, în zona noastră, nicio alternativă pentru zecile de mii de mineri disponibilizați. Nu cred că vor crea nici în ultimul ceas.

 
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Dumitru Pârvulescu