Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donații timide pentru Cumințenia Pământului

cumintenia.jpg

Banii din donații trebuie strânși până la sfârșitul lui septembrie

Donațiile pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului merg într-un ritm extrem de lent. De la deschiderea subscripției publice s-au strâns puțini bani din necesarul de 6 milioane de euro, iar Ministerul Culturii își pune speranțele într-o campanie de imagine pe care urmează să o lanseze.

În puțin peste o săptămână de la lansarea subscripției publice s-au stârns în jur de 22 de mii de euro. Mult prea puțin, în condițiile în care, pentru a putea cumpăra opera de artă a lui Constantin Brâncuși de la actualii proprietari, statul român speră să adune 6 milioane de euro numai din donații. Restul de cinci vor fi acoperiți de la buget. Banii din donații trebuie strânși până la sfârșitul lui septembrie. Și cum ritmul e extrem de lent (în jur de 3 mii de euro pe zi), ministrul Culturii Vlad Alexandrescu își pune speranțele în campania de imagine pe care urmează să o lanseze:

Acum selecționăm niște agenții care vor monta de fapt campania de imagine, care încă n-a început. Ne aștepătm la o creștere progresivă în momentul în care vom începe campania publică.

Dacă nu se vor stânge cele 6 milioane de euro necesari, banii vor fi restituiți donatorilor, a mai spus, pentru Digi24 , Vlad Alexandrescu. Pentru a se putea atinge suma respectivă, ar trebui ca românii să doneze, în medie, 33 de mii de euro pe zi. Ministerul Culturii amintește că donațiile persoanelor fizice ce au activități independente sau profesii liberale și cele ale persoanelor juridice vor beneficia de anumite facilități fiscale.