Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se explică dramele unor copii de la ţară? Psiholog: "Consumul excesiv de alcool este un mod de viaţă pentru unii părinţi"

Cazurile dramatice ale unor copii din mediul rural, neglijaţi de părinţi ar putea fi prevenite prin aplicarea unor programe de educaţie parentală. O spune la RFI psihologul Cătălin Luca, director executiv la asociaţia Alternative Sociale.

Psihologul comentează situaţiile în care minori nesupravegheaţi, în vârstă de trei, patru sau cinci ani dispar de acasă, se îneacă în râu sau rămân cu traume psihice, după ce cad în fântâni şi sunt salvaţi in extremis.

Ultimul caz de acest gen a avut loc recent într-o comună din judeţul Vaslui, unde doi copii de trei, respectiv cinci ani au dispărut de acasă. După căutări de aproape 48 de ore, cei doi minori au fost găsiţi, unul dintre ei foarte speriat, altul fără viaţă.

Psihologul Cătălin Luca a identificat trei cauze pentru situaţiile de acest gen: "Este dificil de spus dacă este un fenomen sau nu, dar este evident că mai ales în mediul rural, părinţii stau foarte mult timp la muncile câmpului, îşi lasă nesupravegheaţi copiii, pe de o parte. Pe de altă parte, vorbim de o serie de abilităţi parentale reduse şi educaţie parentală redusă în mediul rural. A treia cauză pe care o identific este consumul de alcool în exces. În mediul rural, în cele mai multe dintre cazuri, mai ales în zona Moldovei, dar nu doar în zona Moldovei, consumul de alcool în exces este un mod de viaţă".

Care sunt soluţiile? "Spuneam de acele programe de educaţie parentală, care ar trebui să pătrundă nu doar la familiile care lucrează foarte mult în oraşele mari şi nu au timp să se ocupe de copilul lor, ci inclusiv în mediul rural ar trebui să pătrundă şi părinţii ar trebui conştientizaţi de abilităţile parentale necesare creşterii şi educării copilului. De asemenea, programe de reducere a consumului de alcool (...). Al treilea lucru extrem de important din punctul meu de vedere este ca autorităţile locale, dar şi judeţene să mărească bugetul pentru serviciile sociale", spune psihologul.