Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureştiul rămâne fără turneu ATP. CTP: Trăim în ţara absurdului extins

ctp_1.jpg

În acest sport îți câștigi respectul prin tradiție și prin timp
Image source: 
RFI

S-a încheiat ediția din acest an a turneului BRD Năstase ȚiriacTrophy. Cel mai probabil va fi și ultima a turneului organizat la București din anul 1993, din cauza infrastructurii deficitare. Arenele BNR nu au aviz ISU și nici actualul proprietar (Banca Națională) nici autoritățile nu-și asumă modernizarea. Este o situație absurdă, spune, la RFI, jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

El susține că Bucureștiul a pierdut șansa de a avea un eveniment de tradiție, într-un sport în care tocmai tradiția este elementul cel mai important:

Cristian Tudor Popescu: Este un spectacol mai mult decât trist, cel puțin pentru mine, care îmi amintesc zilele de glorie, când gemea aici de lume, pe vremea când România se bătea în finala Cupei Davis cu Statele Unite. De asemenea, îmi amintesc alte meciuri extraordinare care s-au desfășurat pe această arenă, meciuri de Cupa Davis, de FedCup. Era un loc unde iubitorii tenisului puteau fi fericiți. Un loc unde mulți copii au prins drag de acest sport, văzând mari jucători și jucătoare ale lumii, pe care, altfel nu aveau cum să-i „miroasă”. Este cu totul altceva să vezi un  jucător, pe viu, lovind mingea sau la antrenament. Era o mană cerească faptul că mari jucători puteau fi văzuți de copii la antrenament.

Reporter: Bănuiesc că pentru un copil înseamnă enorm și în ziua de astăzi.

C.T.P: Trăim în țara absurdului extins. Avem două situații diferite, însă legate prin absurdul de tip Urmuz. Două clădiri din București: pe de o parte, noul spital de arși, care se tot construiește și se inaugurează, dar nu a primit încă niciun pacient, iar pe de altă parte, Arena BNR, pentru care nu se găsește 1 mil. de euro pentru renovare.

Rep: Cunoașteți Arena de atât de mulți ani. Este nevoie de o renovare propriu-zisă sau de o reconstrucție, începând de la un stadiu mult mai de jos?

C.T.P: Structura ei de rezistență este solidă. Sunt niște contraforți de beton puternici. Nu trebuie dărâmată și refăcută de la iarbă verde. Poate fi consolidată și renovată. Are nevoie de așa ceva. Într-adevăr, este într-o stare deplorabilă. Pentru aceasta, sunt diverse instituții, autorități ale statului, a căror primă grijă este să spună că nu este treaba lor. Nu este treaba Băncii Naționale, proprietarul acestei arene. Până la urmă, arena aparține poporului român, ea nu aparține nici Băncii Naționale, nici guvernului. Nu interesează pe nimeni. Banca Națională spune că nu poate să investească în repararea ei pentru că nu există o lege în această direcție. Legea nu îi permite să investească. Atunci, Banca Națională, cu acordul guvernului, dacă nu vrea să investească, să o vândă. Să o scoată la licitație și investitorul privat, eventual Ion Țiriac și Ilie Năstase, să o renoveze și să desfășoare acolo, în continuare, activități sportive. Absurdul este că autoritățile române nu vor să facă nici acest lucru.

Rep: Ați văzut și alte arene de tenis din Europa. Ce este în jurul unei astfel de arene? Ce atrage la o arenă modernă?

C.T.P: Este aerul, legenda, secolul. Este aerul secolului. Acolo totul este perfect, căile de acces, mijlocele de transport, siguranța și curățenia.

Rep: Bucureștiul poate aspira la așa ceva dacă ar avea o arenă competitivă?

C.T.P: Pentru acest lucru trebuie să treacă timp. Aerul secolului se obține cu secolul. Aici, noi aveam un turneu de 20 de ani. Dacă turneul dispare acum, dispare și această posibilitate. În acest sport îți câștigi respectul prin tradiție și prin timp. Toate marile turnee ale lumii, care nu sunt neapărat foarte mari ca arenă, au tradiție. De exemplu Monte Carlo, are arena comparabilă cu a noastră, dar acolo turneul se desfășoară de o sută de ani. Asta capitalizam și noi acum. Aveam 20 de ani de turneu internațional. Acum o să avem zero.

Rep: Dacă un meci de volei se joacă în parcarea unui mall, într-un cort, dacă patinoarul este dărâmat, dacă Arenele BNR vor fi lăsate în paragină, (ce vom face)?

C.T.P: Lucrurile acestea nu interesează. Numai în București s-ar putea organiza acest turneu și nu se va mai organiza de la anul.

 

 

Ascultă aici interviul cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu