Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Ceea ce scade încărcătura microbiană cu 95% nu este dezinfectantul în sine, ci curățenia

Declarația este făcută în contextul anchetei GSP legate de dezinfectantul folosit în spitale. Testele independente de laborator arată că o substanță activă din dezinfectantul folosit în două mii de săli de operație din România este diluată de zece ori, iar cealaltă cu 30%.

Președintele Societății Române de Microbiologie spune la RFI că în spitalele din România se iau curent probe de sanitație care arată dacă există sau nu încărcătură microbiană pe o anumită suprafață care a fost dezinfectată.

 Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă asupra faptului că nu e cunoscut în România numărul exact de infecții nosocomiale, din moment ce, susține el, nivelul de raportare al acestor infecții este de 0,25% din cazurile externate.

Declarația e făcută în contextul în care un studiu european plasează România pe primul loc în clasamentul celor care nu scapă de bacteriile căpătate în spitale, cu niciun antibiotic cunoscut. 

 
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila în dialog cu Andreea Pietroșel.