Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul şi Antalya, în topul destinaţiilor preferate de români. Peste 30 de mii de turişti aşteptaţi şi pe litoralul Mării Negre

De Paşte şi 1 Mai, clienţii români ai agenţiilor au căutat, în afara graniţelor, atât vacanţe scurte de 3-4 zile (city breakuri) în marile capitale europene, cât şi sejururi de 7 zile, în special în Turica şi Grecia. Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, au fost accesate foarte multe oferte la Paris sau Antalya, locuri în care au fost recent atentate teroriste. Românii recapătă rapid încrederea în astfel de destinaţii, spune Gabriela Peşeţ, reprezentantul ANAT. În ţară, se estimează că în acest sfârşit de săptămână vor ajunge, în staţiunile de la Marea Neagră, peste 30 de mii de turişti:

Gabriela Peşeţ: Temerea românilor se manifestă imediat după un atentat. Este absolut fieresc ca după producerea unui atentat în Istanbul, românii să nu mai vrea să călătorească acolo. Încrederea le este recâștigată după ce autoritățile locale restabilesc lucrurile și le dau sentimentul că destinația respectivă este ceva mai sigură. Nu s-a observat vreo retincență din partea turiștilor români, pentru vacanța de Paști și de 1 mai, pentru destinația Antalya. Toate cursele charter, pe care le-au lansat mai mulți operatori români, membrii ANAT, sunt pline, încă din această săptămână.

Reporter: Parisul se află printre destinațiile preferate de city break?

G.P.: Una, două luni românii nu au mai călătorit la Paris. Situația era de înțeles. Nimeni nu se duce într-un loc unde riscul asupra vieții lui este enorm. În acest moment, Parisul a reintrat în preferințele românilor, deoarece lucrurile sunt ținute sub control de către autoritățile franceze.

Rep: Revenind la situația celor care caută o vacanță mai lungă, de o săptămână și care pleacă în Turcia, de pildă. Ce condiții caută și pe baza căror criterii își aleg destinația, de exemplu Antalya?

G.P.: Este vorba de vacanța all inclusive, în resorturi de patru și cinci stele, mai ales. Românii caută acest tip de vacanță, în special când este vorba despre familii cu copii sau tineri care vor să se relaxeze fără a avea bătăi de cap.

Rep: Care este situația prețurilor vacanțelor în Turcia? Au scăzut? S-au menținut?

G.P.:  Prețurile sunt diferite față de anul trecut, când aveau un număr foarte mare de turiști ruși. Anul acesta nu îi mai au. Încearcă să atragă turiști de alte naționalități, inclusiv români. Fac oferte speciale pentru a umple golul creat de lipsa turiștilor ruși. În mod tradițional, aceștia se duceau în Turcia, într-un număr foarte mare, în fiecare an.

Rep: Câți turiști estimați că vor ajunge pe litoral?

G.P.: Cel puțin 35.000 cu ocazia vacanței de Paști și de 1 mai. O estimare făcută înainte de începerea vacanței este depășită de ceea ce se întâmplă în acel moment. Ne așteptăm la mult mai mulți turiști. Nu doar litoralul este o destinație pentru această mini vacanță. Orice stațiune în care lucrurile s-au îmbunătățit, serviciile au crescut calitativ oferă turiștilor o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Astfel de destinații sunt în atenția lor. În acest moment, stațiunile balneare sunt destinații foarte căutate pentru vancațe. Lucrurile s-au schimbat în aceste stațiuni. Nu mai sunt destinații pentru persoane de vârsta a treia, ci pentru turiști de orice vârstă. Pe lângă tratamentele balneare de însănătoșire, au apărut tratamente pentru prevenție, pachete de relaxare, aqua parcuri.

Rep: Spre ce stațiuni balneare se orientează turiștii?

G.P.: Băile Felix, unde a apărut primul hotel de cinci stele dintr-o stațiune balneo din România și sunt cel puțin trei aqua parcuri. Altele sunt Băile Govora, Băile Olănești, Băile Tușnad. Și aici sunt hoteluri de trei și patru stele ce oferă comfort și vacanțe de relaxare. Și stațiunea Băile Herculane s-a schimbat în bine.

Rep: Aveți semnale cum că unele agenții ar încerca să atragă turiști ruși?

G.P.: Turiștii ruși știu foarte vag că România are un litoral, știu câteva stațiuni balneare unde își petrec sărbătorile pe rit vechi. Nu știau foarte clar despre opțiunile de vacanță la munte în România. Este un efort comun între stat și mediul privat de a atrage turiști ruși în România prin tot felul de pachete. Sunt genul de turiști pretențioși, dar nu foarte cheltuitori. Totuși, dacă le place confortul la care au ajuns, sunt foarte cheltuitori. Pachetele care s-au făcut pentru turiștii ruși sunt pentru toate gusturile. Li s-au oferit și pachete în extra sezon pe litoralul românesc, la un preț de 101 – 15 euro pe noapte, foarte puțin. Li s-a oferit să își petreacă o vacanță de șapte zile în România, nu doar în stațiuni balneo, ci și la munte, în Deltă, pe litoral, la un preț mult mai mare. Este un efort în acest sens. Nu știu dacă în această vară vom avea masiv turiști ruși pe piața românească, dar știm că vor veni. Câți, vom vedea.

 

 

Ascultă aici interviul cu Gabriela Peşeţ: