Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ţara în care albinoşii sunt vânaţi şi ucişi. ONU cere măsuri urgente

Un fenomen alarmant are loc în statul african Malawi. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că albinoşii riscă să dispară, din cauza atacurilor la adresa lor, potrivit CNN. În Malawi trăiesc aproximativ zece mii de albinoşi, conform ONU.

În multe filme de la Hollywood albinoşii sunt personaje negative, fie traficanţi de arme, fie criminali odioşi.

În realitate, persoanele care nu au nici un pic de culoare în ochi, pe piele şi pe păr nu sunt altceva decât victimele unei afecţiuni genetice.

În unele ţări africane, oamenii cred că unele părţi ale corpului unui albinos le pot aduce bunăstare şi noroc. Asta-i determină pe unii criminali să lanseze atacuri barbare asupra albinoşilor, cărora le taie membrele şi le smulg organele, după care le vând unor vraci.

Chiar şi după ce albinoşii sunt ucişi, unii atacatori merg mai departe şi le fură rămăşiţele pământeşti din cimitire, spune Ikponwosa Ero, o expertă ONU, care afirmă că persoanele care prezintă această afecţiune genetică şi părinţii copiilor albinoşi trăiesc constant cu spaima că vor fi ucişi.

Mulţi dintre ei nu dorm în siguranţă şi au început să-şi restricţioneze activităţile în aer liber la minimul necesar, ascunzându-se mai degrabă în case.

Atacurile din Malawi asupra albinoşilor au crescut în ultimii doi ani. De la sfârşitul lui 2014 s-au înregistrat 65 de asemenea cazuri, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Experta ONU îndeamnă Guvernul acestei ţări africane să ia măsuri de protecţie a albinoşilor şi să-i caute mai agresiv pe ucigaşi. "E clar că e nevoie de un răspuns urgent şi coordonat al Guvernului, societăţii civile şi partenerilor acestora", spune reprezentanta Organizaţiei.

Ea cere o instruire mai bună a poliţiştilor şi a magistraţilor, spunând că pedepsele pentru cei care îi atacă pe albinoşi nu sunt destul de severe.

Experta precizează că sancţiunile pentru o persoană care fură o vacă de exemplu sunt mai mari decât cele pentru ucigaşul unui albinos.