Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bagdad: Manifestanţii s-au retras din Zona Verde

bagdad_manifestantii_retras_zona_verde.jpg

Susţinători ai clericului şiit Moqtada Sadr, în Zona Verde din Bagdad (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)
Susţinători ai clericului şiit Moqtada Sadr, în Zona Verde din Bagdad (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)

Manifestanţii care au ocupat în ultimele două zile Zona Verde din Bagdad s-au retras din regiunea ultrasecurizată a Capitalei irakiene. Ei au ameninţat că se vor întoarce la sfârşitul săptămânii, pentru a pune presiune pe clasa politică, potrivit France 24.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că Parlamentul a eşuat în tentativa de a numi un Guvern tehnocrat.

Irakul este marcat de o gravă criză politică ce ţine de câteva luni. Premierul vrea să înlocuiască unii membri ai Cabinetului său cu tehnocraţi, în cadrul unui plan de combatere a corupţiei. Parlamentul divizat a respins propunerea sa.

Zona Verde a Bagdadului, cea mai securizată regiune a Capitalei irakiene, a fost luată cu asalt sâmbătă de mii de manifestanţi. Unii protestatari furioşi au început să distrugă sediul Parlamentului irakian, după ce deputaţii au respins noul Guvern tehnocrat. Alţi demonstranţi au făcut apel la calm.

Violenţele au început imediat după o conferinţă de presă a influentului cleric şiit Moqtada Sadr în oraşul Najaf. El a condamnat impasul politic în care se află Irakul, însă fără a le cere susţinătorilor lui să intre în Zona Verde a Capitalei.

Fortăreaţa din centrul Bagdadului găzduieşte sediul Parlamentului, palatul prezidenţial, birourile premierului şi mai multe ambasade străine, inclusiv cea americană.