Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Vasilescu, Dilema Veche: “Cultura nu trebuie sa zacă în suc propriu”

Premierul Dacian Ciolos l-a revocat din funcție pe Vlad Alexandrescu și o propune pe fosta directoare a ICR New York, Corina Șuteu, în funcția de ministru al Culturii. Corina Șuteu este secretar de stat în minister de la începutul acestui an.   

Într-un interviu la RFI jurnalistul Dilema Veche Mircea Vasilescu apreciază că agenda Corinei Șuteu va fi una reformistă și într-o bună masură va continua ce a făcut Vlad Alexandrescu.

”Starea culturii, de care multa lume se plânge, depinde de astfel de procese dinamice. Cultura nu trebuie să zacă în suc propriu și nu este o cheltuială, așa cum se crede îndeobște la români. Nu numai banii sunt problema ci crearea unor condiții pentru ca instituțiile culturale să funcționeze și să aibă perspective”, explică Mircea Vasilescu:

 

Mircea Vasilescu: Din activitatea pe care a avut-o până acum, inclusiv ca secretar de stat la Ministerul Culturii, sunt convins că va avea o agendă reformistă. Într-o bună măsură, va continua ceea ce a început domnul Vlad Alexandrescu. Altfel nu ar avea niciun sens. Sper că așa va fi.

Reporter: Domnul Vlad Alexandrescu a revenit asupra demisiei și a spus că va pleca din funcție doar dacă primește asigurări că vor fi continuate reformele. Spuneați și dumneavoastră că bănuiți o agendă reformistă a doamnei Corina Șuteu. Credeți că a fost un fel de condiție impusă de domnul Alexandrescu, că va pleca de la minister, doar dacă doamna Șuteu îi va urma în funcție?

M.V: Putem presupune că a fost așa. Nu avem de unde să știm ce discuții au fost în spatele ușilor închise. Este posibil să fi fost o condiție. Cel mai important mi se pare faptul că Vlad Alexandrescu, a venit, în decurs de câteva luni, la Ministerul Culturii, cu câteva încercări, absolut remarcabile și interesante, de a face niște lucruri care erau de mult așteptate. Era nevoie de ele. De exemplu, deschiderea către sectorul cultural independent, care este foarte activ în ultimii ani în România. Puțină lume a observat că foarte multe activități și evenimente culturale, în toate domeniile, de la festivaluri, până la mici manifestări în orașe de provincie, sunt organizate de ONG-uri, de artiști independenți, de grupuri ce sunt foarte active și interesante. Era păcat să nu fie băgate în seamă de atâta vreme. Vlad Alexandrescu a făcut asta. Apoi, a inițiat un grup de lucru pentru redactarea unui cod al patrimoniului. Toată lumea se plânge că stăm prost la acest capitol, că se distrug monumente istorice, că nu avem grijă de patrimoniu. Era nevoie de un cod al patrimoniului. Probabil cutia pandorei a fost reprezentată de deschiderea concursurilor pentru funcția de manager al instituțiilor culturale. Multe instituții culturale erau conduse de directori interimari, al căror interimat se tot prelungea. Organizarea acestor concursuri a nemulțumit multă lume. A încercat să schimbe legislația în materie de manageri ai instituțiilor culturale. După legea actuală, poate fi manager al unei instituții culturale, numai o persoană care are licența în acel domeniu. Este o prevedere restrictivă. El voia să extindă la cine are licența, masteratul sau doctoratul în acel domeniu. Nu a fost posibil, au existat împotriviri. Cred că aceste procese ar trebui continuate. Starea culturii, de care multă lume se plânge, depinde de astfel de procese dinamice. Cultura nu trebuie să zacă în suc propriu. Nu este o cheltuială inutilă. Nu doar banii sunt problema, ci crearea unor condiții pentru ca instituțiile culturale să funcționeze și să aibă perspective. Ceea ce s-a întâmplat la Operă este consecința acestui fapt. Decenii la rând, instituțiile noastre culturale nu au apucat să devină adevărate instituții. Apare un cutremur dacă se schimbă un director, dacă un artist vrea ceva, iar altul altceva. Au tot fost astfel de controverse. Mi se pare important să avem politici și instituții culturale serioase. Din acest punct de vedere, sunt convins că doamna Șuteu știe ce are de făcut. Are experiență și este foarte bună în acest domeniu.

Rep: Într-adevăr, domnia sa s-a remarcat printr-un sprijin asiduu pentru inițiativele culturale independente și inovatoare. Spuneați, Mircea Vasilescu, că astfel de procese de reformă ar trebui continuate. A existat acea scrisoare în care Vlad Alexandrescu acuza că înlocuirea sa ar fi fost cerută de grupuri de interese, deranjate de faptul că se mișcau lucrurile la Ministerul Culturii. Va fi supusă, Corina Șute, acelorași presiuni?

M.V: Toată lumea va fi supusă acelorași presiuni. Printre altele, acest lucru se întâmplă și datorită motivelor menționate anterior. Nici legislația în domeniul culturii nu e foarte bună și favorabilă dezvoltării culturii. Grupuri de interese sunt și vor mai fi, presiuni se vor mai face. Miniștrii culturii s-au tot schimbat în acești ani. Cred că la cultură și la educație au fost cele mai multe schimbări, din păcate. Indiferent cine va fi ministru, presiuni vor mai fi. Atât timp cât regulile jocului nu sunt foarte clare, presiunile vor continua. Legislația este așa cum este. Parlamentul ar trebui să facă ceva ca să avem politici culturale sănătoase, pe termen lung.

Rep: Pentru schimbarea legislației, un astfel de ministru este un punct de pornire, dar e nevoie de mai mult decât un om.

M.V: Sigur că da. Totuși, să nu uităm că acest guvern va funcționa până la alegeri. Mai sunt câteva luni. Cel puțin în domeniul culturii, nu putem să așteptăm cine știe ce mari schimbări, ci doar un început de drum. Cultura funcționeaă pe termene lungi, ea are nevoie de timp. Să sperăm că va continua ceea ce a început bine. Și după alegeri, acest proces reformist ar trebui să continue.

Rep: Domnule Vasilescu, așa cum știm cu toții, situația de la Operă a fost un vârf al iceberg-ului, care a grăbit plecarea domnului Alexandrescu. Va fi deblocată situația în presupusul mandat al doamnei Șuteu?

M.V: N-am alt răspuns decât „Dumnezeu știe”. Acolo s-a ajuns la o stare de tensiune și harababură, cu foarte multe nemulțumiri, de foarte multe feluri. Mi-a fost foarte greu să înțeleg care e problema. Toți spun că vor binele instituției, dar se suspendă spectacole. Situația în care s-a ajuns e de domeniul absurdului. Probabil și domnul Vlad Alexandrescu a făcut niște greșeli. S-au schimbat câția directori în decurs de câteva săptămâni. Acest lucru arată că Opera Națională nu este încă o instituție sănătoasă, care să stea pe picioarele ei. Dacă ne uităm la Opera din Viena sau din Londra, o schimbare de director nu întoarce pe dos instituția. Aceasta nu depinde de director. Ea funcționează. Aceasta este problema Operei, dar și a altor instituții culturale. Ele trebuie să intre în normalitate, să nu depindă de schimbarea ministrului, a directorului sau a direcției

 
Ascultă aici interviul cu Mircea Vasilescu