Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alianța Medicilor respinge testele Ministerului: "Pacienții nu sunt în siguranță"

bacterii_spitale.jpg

Sursa imaginii: 
Wikipedia

“Sub 5% din cele peste 3500 de teste efectuate pe dezinfectanţii din spitale sunt neconforme. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă în acest moment.” Este declaraţia ministrului Sănătăţii, care a anunţat rezultatele verificărilor realizate aleator, la unităţi medicale din întreaga ţară. Preşedintele Alianţei Medicilor din România, Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti, spune la RFI că organizaţia pe care o reprezintă contestă testarea făcută de Minister:

"Personal, mă simt în nesiguranță. Personal, nu consider că pacienții sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru. Închipuiți-vă că sunteți în avion. Cineva din avion anunță că este o bombă. Evident, avionul aterizează pe aeroportul cel mai spropiat și se duce o anchetă pentru a confirma sau infirma existența unei bombe. În sistemul santitar s-a semnalat existența unei bombe și avionul merge mai departe fără ca cineva să-și pună vreo problemă.", declară, printre altele, Bogdan Tănase.

În ultima saptamană, o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveala faptul că firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, diluează substanţele de 10 ori, asta după ce le vinde la suprapreţ. În multe cazuri, contractele au fost semnate prin atribuire directă, nu prin licitație. Între timp, Parchetul General a început urmărirea penală în cazul dezinfectantilor diluaţi.

Reporter: Cât de relevante sunt rezultatele testelor prezentate de Minister?

Bogdan Tănase: Trebuie subliniat că este vorba despre testele de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului. Aceste teste au verificat eficiența substanțelor dezinfectante, nu concentrația acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi.

Rep: Ce înseamnă asta?

B.T: De exemplu, nu s-a testat dacă este prezent virusul hepatitei C pe suprafețe sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic și nici dacă un pacient care a fost supus unei manevre poate fi infectat cu acest virus. Această posibilitate există.

Rep: Adică sunt testele relativ irelevante de vreme ce nu au fost făcute complet?

B.T: Sunt relative ca răspuns la ancheta domnului Cătălin Tolontan, care a arătat că dezinfectanții erau diluați. Din punctul meu de vedere, trebuiau să testeze conformitatea substanțelor dezinfectante și nu eficacitatea acestora.

Rep: Este legitim să presupunem că aceste teste fiind anunțate, spitalele și personalul puteau să folosească o concentrație mai mare din aceaste soluții în decursul zilelor dinaintea testării, astfel încât testele să iasă bine?

B.T: În România orice este posibil. O sală de operații reprezintă un loc unde un pacient merge cu toată încrederea pentru a se lăsa pe mâinile medicilor, renunțând la orice mecanism de apărare. Vedem că aceste săli de operații nu sunt un mediu controlat, așa cum ar trebui să fie. Vedem că acolo se folosesc substanțe pe care statul nu le controlează și care, se pare, nu sunt conforme cu ceea ce scrie pe etichetă.

Rep: Cum v-ați simțit, ca medic chirurg, în momentul în care ați aflat că intrați în sala de operații, dezinfectată cu substanțe care nu sunt conforme și sunt diluate?

"S-a anunțat o bombă, iar avionul continuă să zboare în loc să aterizeze pentru control"

B.T: Personal, nu mă simt în siguranță. Fiecare medic, fiecare om are resorturile lui și poate acționa în consecință. Eu consider că în acest moment pacienții nu sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru. Închipuiți-vă că sunteți într-un avion și cineva, fără nicio calitate, anunță că acolo este o bombă. În acel moment avionul aterizeză pe cel mai apropiat aeroport și se duce o anchetă pentru a confirma sau a infirma existența unei bombe. În sistemul de sănătate din România s-a semnalat o bombă și totuși, avionul merge mai departe fără să se oprească, fără ca cineva să își pună măcar o problemă.

Rep: Care este reacția, dacă există, din partea alianței pe care o conduceți, Alianța Medicilor din România, vis-a-vis de această situație? Ministerul a anunțat un rezultat. S-a deschis o anchetă penală, dar va dura. Avionul merge.

B.T: Noi am avut o reacție imediat după ancheta lui Cătălin Tolontan. Eventual vom pregăti o reacție si dupa declaratiile Ministrului. Nu putem fi de acord cu concluziile acestei anchete. Pentru noi nu sunt liniștitoare, în niciun caz. Reacția cerea o luare de atitudine a factorilor de decizie din minister sau din guvern pentru a controla aceste informații, pentru a le stabili veridicitatea și dacă ceea ce se întâmplă în spitalele din România este sau nu sigur. În opinia noastră, nu este.

Rep: Acum avem o declarație care spune, bazat pe aceste rezultate, că mai totul este sigur.

B.T: Așa cum am spus și în declarație noastră, vrem să fim mințiți. Toată lumea vrea să fie mințită că totul este în regulă. S-a mai întâmplat și probabil se va mai întâmpla. Nu putem merge așa la nesfârșit. Se spune că nu poți minți pe toată lumea, tot timpul. Se pare că in România exact asta se încearcă. Trebuie să mințim pe toată lumea, tot timpul. Nu putem privi în față niște adevăruri pe care toți le cunoaștem, până la urmă. Pe cele care nu le cunoaștem, le descoperim cu surprindere, după cum se vede, dar reacțiile lipsesc.

 
ASCULTĂ: Bogdan Tănase, intervievat de Ioana Hașu