Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alianţa Medicilor din România: “Stare de urgenţă în sănătate. Cerem anchete independente”

Alianţa Medicilor din România spune că publicarea listelor cu spitale în care testele dezinfectanţilor sunt neconforme este doar un pas spre transparenţă în sistemul sanitar. Organizaţia subliniază că deşi Ministerul a anunţat acum câteva zile că ar fi vorba de sub 5%, lista publicată vineri indică un procent care depăşeşte 15%.

50 de spitale din ţară au fost găsite cu nereguli la testele făcute de Ministerul Sănătăţii, după declanşarea scandalului referitor la calitatea substanţelor dezinfectante folosite în unităţile medicale. Ministerul Sănătăţii a cedat presiunii şi a făcut publică lista, cu acordul Parchetului General, care investighează la rându-i acest caz. Pe listă sunt spitale de urgenţă şi judeţene din toată ţara, alături de 9 unităţi medicale din Bucureşti.

Între timp, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară au loc mitinguri care denunţă corupţia din sistemul sanitar. Evenimentele sunt anunţate să înceapă vineri de la ora 19. Alianţa Medicilor din România, condusă de Dr. Bogdan Tănase, participă la proteste: 

Bogdan Tănase: Așa cum vedem, transparența și informarea duc la siguranța tuturor cetățenilor. Cred că este o inițiativă absolut corectă. Trebuie să știm care sunt spitalele cu probleme și ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Cred că este prima inițiativă corectă pe care a luat-o Ministerul Sănătății în direcția transparenței. Până acum Ministerul Sănătății era total opac. Nici noi, ONG-urile, nici pacienții, nici asociațiile de pacienți nu știam nimic. Era o cutie neagră în care nu știam ce se întâmplă. Nu știam decât rezultatul final. Este un prim pas și sperăm că nu va fi ultimul.

Reporter: Dacă facem un calcul, vedem că sunt probleme în peste 15% din spitale, nu în 5%, așa cum se anunța acum câteva zile când lista era ținută secretă.

B.T: Este un lucru grav. Comunicarea unui procent incorect este o dezinformare. Nu poate fi calificată altfel.

Rep: Ce ar fi de făcut în continuare? Este o situație destul de gravă. Într-adevăr este un pas spre transparență. Institutul Oncologic București nu este pe listă, dar alte nouă spitale foarte mari din București sunt. Cum e să lucrați într-un spital când știți acest lucru?

B.T: O inițiativă corectă, așa cum am cerut-o, ar fi repetarea unei anchete care să vizeze atât acești dezinfectanți, cât și încărcătura bacteriologică din spitale și care să stabilească care este situație, de fapt. O anchetă corectă, făcută de un anchetator independent, nu de cineva de la DSP sau de la spitalele respective.

Rep: Se poate vorbi, în această clipă, despre o stare de urgență în sănătate?

B.T: Eu cred că da. Pe lista respectivă se regăsesc nume mari ale spitalelor din București. Sunt spitale mari, la care ajung pacienți din toată țara, tot timpul. Vedem că aceste spitale prezintă neconformități.

Rep: Ce înseamnă faptul că un spital este pe această listă, în urma unui control care ne arată că testele privind dezinfectanții nu sunt conforme?

B.T: Înseamnă că într-un anumit loc ce a fost testat, fie suprafețele, fie mâinile personalului, fie instrumentarul chirurgical au prezentat o încărcătură microbiană și că pe culturile luate, pe care s-au pus probele respective, au crescut germeni. Pe suprafețele respective erau germeni. Există posibilitatea ca pacienții să ia acești germeni care au crescut și a căror prezență s-a dovedit în respectivele locuri.

Rep: Este posibil ca spitalele cu probleme să fie mai multe, având în vedere faptul că a fost un control anunțat?

B.T: Este o posibilitate care nu poate fi exclusă. Am spus de la început că procentul de 5%, anunțat inițial, mi se pare unul mare, în condițiile în care controlul a fost anunțat și toată lumea știa că va fi făcut. Acest fapt falsifică oarecum rezultatele controlului.

Rep: Vineri seara este miting anunțat în București. Alianța Medicilor a fost alături de organizatori. Medicii participă la protest?

B.T: Noi vom participa. Susținem inițiativa organizației „Dăruiește viață”. Considerăm că lucrurile nu trebuie să rămână în acest stadiu. Trebuie mers spre o transparență totală și spre niște măsuri care să schimbe actuala stare a lucrurilor. 

 
ASCULTĂ: Bogdan Tănase, intervievat de Ioana Haşu