Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alice Grasu, Ambulanță: Cu mâinile goale poți salva o viață, dacă cunoști acești pași. Pe teren nu părea nimeni să cunoască pașii

Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, explică la RFI care sunt procedurile standard pe care trebuie să le respecte organizatorii în cadrul unei competiții sportive. Precizările vin după moartea fotbalistului Patrick Ekeng. Polițiștii fac verificări după decesul fotbalistului. Ei au ridicat  mai multe documente de la sediul Serviciului Puls, care a asigurat ambulanța la meciul Dinamo-Viitorul, dar și de la clubul Dinamo.

Reporter: Care sunt procedurile standard?

Alice Grasu: La un meci de fotbal, organizatorii meciului respectiv au obligativitatea de a încheia contract cu un serviciu de ambulanță public sau privat. În ceea ce privește mijlocele de intervenție și personalul, serviciile de ambulanță, atât cele publice, cât și cele private, sunt autorizate în condițiile unei legislații bine puse la punct. Ambulanțele de urgență care ajung la astfel de activități sportive au o dotare standard și un personal cu pregătire în urgențe. Dacă sunt ambulanțe de tip C sau B1 trebuie, obligatoriu, să aibă medic. Ambulanța de tip C are obligatoriu toate dispozitivele de susținere avansată a funcțiilor vitale, toate dispozitivele necesare pentru a desfășura activitate de urgență. Printre aceste dispozitive există, ca și prim rang, ventilatorul și monitorul defibrilator. Personalul de pe ambulanța de tip C include, în mod categoric, un medic, asitent și ambulanțier, dacă vorbim despre ambulanțele de stat, dar și pe cele private. Medicul trebuie să aibă, obligatoriu, pregătire în urgențe, atestat de medicină de urgență, specialitate de medicină de urgență sau de ATI. O specialitate care să permită efectuarea de activități de urgență, conform profilului ambulanței. Ambulanța de tip B2 este cea care lucrează cu asistent medical, ce are cursuri de resuscitare și ambulanțier. Are toată dotarea necesară pentru a susține funcțiile vitale, mai puțin ventilator.

 

Rep: Am înțeles ce trebuie să aibă o ambulanță. Dacă ambulanța nu are aceste lucruri, ce se întâmplă?

A.G: Nu poate fi acceptată dacă nu întrunește aceste condiții, ca ambulanță de urgență de tip B sau C. Acestea sunt ambulanțele autorizate să asigure asistență medicală la astfel de competiții sportive.

 

Rep: Cine răspunde în acest caz, organizatorul sau serviciul de ambulanță?

A.G: În mod normal, organizatorul, atunci când a încheiat contractul, a cerut un anumit tip de ambulanță. Ambulanța cu medic presupune toată dotarea despre care v-am vorbit mai devreme. Dacă cealaltă parte din contract, cel care a prestat serviciul, nu a respectat aceste condiții, răspunde. Răspunderea este a celui care nu a respectat aceste clauze din contract.

 

Rep: Ce înseamnă în sistemul de urgență „3 minute”?

A.G: Atunci când vorbim despre un stop cardio-respirator, timpul este cel mai mare dușman. Fiecare minut este extrem de important. În ceea ce privește compresiile toracice, protocoalele europene de resuscitare recomandă ca din momentul instalării stopului cardio-respirator, să nu se oprească compresiile mai mult de cinci secunde. Acestea sunt ultimele protocoale, din 2015. Până atunci, recomandarea era să nu se oprească mai mult de zece secunde. Aceste lucru se face până la venirea echipelor specializate, care încep manevere cu ajutorul dispozitivelor medicale avansate.

 

Rep: În ce moment ar fi trebuit să înceapă resuscitarea, ar fi trebuit făcută pe teren?

A.G: În momentul în care se identifică un stop cardio-respirator, resuscitarea se face la locul unde s-a produs stopul cardio-respirator, dacă este pus în siguranță, atât pacientul, cât și echipa de resuscitare, dacă nu există niciun pericol pentru ei. Aceasta este singura regulă care trebuie respectată, pacientul și echipa care face resuscitarea să fie în siguranță. În rest, resuscitarea se începe la locul unde s-a produs stopul cardio-respirator.

Rep: Ați urmărit imaginile? Ați văzut momentul incidentului?

A.G: Întâmplător mă uitam la televizor în momentul în care s-a produs incidentul. Nu am toate datele. Ceea ce se vedea este un lucru, ceea ce era acolo, clar, este altul. Doar cei direct implicați pot spune mai multe.

 

Rep: Din punctul de vedere al specialistului, aș vrea să ne lămuriți și referitor la cum au acționat cei direct implicați. Ce se face în astfel de cazuri? Vorbim foarte mult despre cursuri de prim ajutor, dar realitatea arată altceva.

A.G: În primul rând trebuia identificat dacă este vorba despre un stop cardio-respirator. Dacă se identifica apariția stopului cardio-respirator, trebuiau începute manevrele salvatoare de viață, respectiv compresiile toracice, imediat, în primele secunde. La venirea echipei de specialiști, a ambulanței, trebuiau efectuate manevre avansate de resuscitare, folosind dispozitivele medicale pe care le aveau la îndemână.

 

Rep: Din punctul de vedere al jucătorilor, al celor ce se aflau în imediata apropiere, fără pregătire de specialitate, ce se face în astfel de cazuri?

A.G: Serviciul pe care îl reprezint și îl coordonez, împreună cu organismele de lângă noi, suntem mari fani ai acestor cursuri de resuscitare pentru laici. Noi suntem cei care promovăm aceste cursuri, astfel încât orice persoană să știe niște pași importanți. Cu mâinile goale poți salva o viață dacă cunoști acești pași. Vezi dacă omul este în stop și dacă ai constat că este în stop, să ști să faci compresii toracice corect, până la venirea echipajelor specializate.

Rep: Din incidentul de ieri, pare că se știu aceste lucruri?

A.G: Acolo nu părea să fie nimeni care să fie sigur pe el în ceea ce privește acești pași ai manevrelor de susținere de bază a funcțiilor vitale.

 
Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, intervievată de Andreea Orosz
 
Tags: