
Social
Bogdan Vasiliu, CSM Bucureşti: Sperăm că aceste performanțe vor trezi politicul
csm_foto.jpg

Cluburi puternice din Ungaria, Macedonia sau Muntenegru beneficiază de susținere din partea autorităților naționale. Referindu-se la viitor, președintele CSM București anunță că la club ar putea veni Cristina Neagu, cea mai bine cotată handbalistă română a momentului:
Bogdan Vasiliu: Nu cred că de acum înainte cineva va dori să nu se axeze pe ideea de sport, de a face performanță. Tocmai performața atrage copiii către sport.
Reporter: Din punct de vedere al bugetelor, al organizării, cam pe unde este CSM compartiv cu Gyor, Buducnost și macedonencele de la Vardar?
B.V: Aveam al patrulea buget din Final Four. Cel mai mult avea Gyor, în jur de 4,5 milioane. Apoi urma Vardar cu 4 milioane, Buducnost cu 3 milioane. Noi aveam 2.5 milioane. Cu atât mai mult este mai de preț pentru noi victoria de aseară.
Rep: Ce premiu presupune câștigarea ligii? În ce măsură vă ajută să vă consolidați bugetul pentru anul viitor?
B.V: Din păcate, premiul pentru locul întâi este undeva la 350.000 de euro. Nu este foarte mult, dar acest câștig ne dă posibilitatea să atragem mai mulți sponsori. Din câte am înțeles, cifrele de audiență sunt impresionante.
Rep: Ar putea CSM să ajungă într-un punct în care să se autofinanțeze? Acum el funcționează foarte mult cu sprijinul autorităților locale.
B.V: Greu de spus. Mă uit și la celelalte echipe. La Buducnost este clar investiția statului. La Gyor este un parteneriat. Statul maghiar a dat fabricii Audi un teren pentru a crea o fabrică, iar aceșția au promis că investesc în handbal. Este destul de greu să credem că finanțarea va fi exclusiv din bani privați. Am strâns cam 700.000 de euro pe sezon. E destul de bine, e o sumă importantă. Restul îi vom avea din bugetul alocat de Primăria Capitalei.
Rep: Este un an deosebit pentru club. Și echipa de volei a reușit o performață deosebită. A câștigat o cupă europeană. Ce a atras atenția la acel meci a fost faptul că s-a desfășurat la subsolul unul mall, într-o sală mai puțin modernă, ce nu era la standardele care ar trebui.
B.V: Ați atins un subiect foarte sensibil și dureros. Este păcat și incredibil ca Bucureștiul anului 2016 să nu aibă o sală polivalentă, iar CSM București să nu aibă nici măcar o sală de 2000 – 3000 de locuri. Sperăm ca aceste performanțe să trezească lumea politicului și să ne ofere, în viitorul imediat, o sală adecvată performanțelor noastre.
Rep: Aveți garanții în acest sens? Aveți discuții, contacte? Proiectul sălii polivalente care se tot anunța în București întârzie.
B.V: Acolo nu mai este vina primăriei. Este o instanță care judecă o autorizație de construcție. Toți au spus că vor face tot ce se poate ca Bucureștiul să beneficieze de o sală, iar CSM-ul să aibă o bază proprie. Sperăm ca toate aceste performanțe să deschidă ochii oamenilor politici, iar cei implicați să își îndrepte atenția către sport.
Rep: Acum funcționați cumva pe încropeală, mă scuzați de termen. Închiriați diferite săli private pentru diferite meciuri ale secțiilor de sport ale clubului?
B.V: Da. Handbalul feminin jocă într-o sală închiriată în sectorul trei, voleiul la Elite, iar handbalul masculin joacă în sala Rapid.
Rep: Credeți că alegerile locale de luna viitoare, în funcție de cine ar putea să iasă primar, ar putea influența soarta clubului?
B.V: Nu știu. Nu ar trebui să influențeze. Cred că sportul ar trebui să fie un subiect aparte. Indiferent cine ar veni la conducerea primăriei ar trebui să continue acest proiect. Este unul solid, frumos. A dat rezultate. Avem peste 1000 de juniori legitimați la secțiile clubului. Performanțele sunt uluitoare. Ar fi o greșeală imensă să nu se continue acest proiect și să nu se rezolve.
Rep: Vorbeați despre juniori. Marile performanțe obținute de CSM au fost obținute cu ajutorul unor jucătoare străine, de top, care au venit în România. Strategia viitoare cum va arăta?
B.V: Este un paradox. Mă refer la handbalul feminin. Pentru sezonul viitor am încercat să aducem cât mai multe jucătoare din naționala României. Spre surprinderea mea, ne-am lovit de refuzuri. Nu am înțeles de ce Cristina Zamfir sau Eliza Buceschi nu au acceptat să intre în concurență. Au preferat un loc mai călduț la alte echipe. Am vorbit și cu Cristina Neagu. Sperăm ca într-un an, doi să aducem cât mai multe jucătoare românce și în același timp, să le completăm junioare. Spre exemplu Bianca Bazaliu este campioană mondială de tineret.
Rep: Ar putea să vină Cristina Neagu la București?
B.V: Ne dorim foarte mult.
Rep: Din sezonul viitor?
B.V: Din anul 2017.