Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Horia Colibășanu a ajuns pe Vârful Manaslu. Urmează coborârea dificilă

muntele.jpg

traseul urmat de alpinistul român
Image source: 
facebook.com

Vești bune  din Himalaya nepaleză: alpinistul român Horia Colibășanu a ajuns pe Vârful Manaslu (8.163 m) după 13 ore de efort, informează un comunicat.

"A fost cea mai extenuantă zi de vârf", a transmis  alpinistul român  prin satelit.

Colibășanu și partenerul sau slovac Peter Hamor au început asaltul în noaptea de luni spre marți, de la altitudinea de 7.100 m, pe ruta standard (N-E), deschisă de japonezi în 1956.  Horia Colibășanu și partenerul sau slovac Peter Hamor trebuie acum sa ajungă în tabăra de bază pe forțe proprii.  Ascensiunea s-a făcut fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen artificial, considerat doping de federațiile internaționale.

Horia Colibășanu a urcat cu succes pe Manaslu în 2006, pe aceeași rută, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Inaki Ochoa de Olza (alpinist decedat în 2008, când încerca să escaladeze vârful Annapurna împreună cu Colibășanu). Motivul pentru care românul a revenit după zece ani este tentativa de a deschide o rută nouă pe fața nordică, după aclimatizarea pe ruta standard, împreună cu Peter Hamor — o reușită pe această rută ar însemna o  premieră mondială.

Manaslu (8.163 m), al optulea vârf din lume ca înălțime, este considerat unul dintre cei mai periculoși munți de peste 8.000 de metri, având o rată de mortalitate de 10%, de trei ori mai ridicată decât pe Everest (8.848m), cel mai înalt și promovat munte din lume.

SUMMIT UPDATE de pe pagina de Facebook a lui Horia Colibășanu: “Echipa a înnoptat în Tabăra 3, la 7.450m. Cea mai dificilă și tehnică porțiune a muntelui se întinde între T2 și T1 - seracuri, crevase și pereți de gheață. Pumnii strânși pentru o coborâre în siguranță! Revenim cu vești.”