Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irina Radu la RFI: Şansele ca TVR să transmită Euro 2016 sunt de 10%

TVR-ul a fost "săpat" şi a avut parte de multe ori de un "management cu defecte", declară într-un interviu la RFI preşedintele-director general al Televiziunii Publice, Irina Radu. Ea spune că una dintre priorităţile sale este reînfiinţarea TVR Info. "Dacă facem emisiuni de misiune publică aşa cum se făceau în anul 1980, nimeni nu se va uita la ele", afirmă ea. Irina Radu mai precizează că datoria TVR este de circa 150 de milioane de euro şi că reducerea ei "nu se poate face peste noapte". Şefa TVR spune că dacă vor avea loc concedieri, ele vor fi "pe motive de merit". Întrebată care sunt şansele ca TVR să transmită Euro 2016, ea a răspuns: "Sincer, cred că 10%".

Irina Radu: Obiectivul principal va fi să readucem în faţa televizoarelor pentru TVR telespectatorii.

 

Rep.: Şi cum veţi face asta?

I.R.: În primul rând, realizând emisiunile de misiune publică şi realizându-le aşa cum trebuie făcute în anul 2016, pentru că pot fi emisiuni de misiune publică, dar dacă sunt făcute ca în anul 1980, este normal că nimeni nu se va uita la ele.

 

Rep.: Asta înseamnă că TVR va căpăta şi o amprentă uşor mai comercială?

I.R.: Eu nu numesc comercial ceea ce este modern, ceea ce este viu şi ceea ce este la zi. Comercialul are pentru mine cel puţin altă conotaţie. Cum nici un lucru dacă face audienţă, nu înseamnă neapărat că e comercial. Aici se încearcă sau s-a încercat o diversiune, după părerea mea din motive de impotenţă creativă, să spun aşa, în sensul în care de câte ori ceva nu mergea se spunea: păi, nu merge, pentru că e de calitate, dacă ar fi ceva comercial, slab, futil, atunci ar face audienţă. Nu este adevărat, avem emisiuni de mare calitate, la care lumea se uită.

 

Emisiunile cu potenţial

 

Rep.: Numiţi, vă rog, trei emisiuni cu potenţial!

I.R.: Cu potenţial, păi, numesc aşa: l-aş numi pe domnul Dinescu cu emisiunea lui de pe TVR 1, aş numi "Teleenciclopedia", care este brandul nostru cel mai vechi, după "Viaţa satului", aş numi de pe TVR 2 "D'ale lu' Mitică" şi "Destine ca-n filme" şi mai sunt şi alte titluri, "Arte, carte şi capricii" şi alte emisiuni, care sigur îşi vor cuceri mai mulţi telespectatori.

 

Rep.: Ce emisiuni noi v-aţi dori la TVR?

I.R.: O emisiune foarte serioasă de anchetă, o emisiune de reportaj, finanţată cum trebuie, pentru că suntem dispuşi, echipa actuală, să renunţăm la alte emisiuni consumatoare de bani şi resurse, pentru a produce emisiunile de care publicul are nevoie. Nu se poate în ţara cu cel mai mic consum de pastă de dinţi să nu ai o emisiune foarte bine finanţată şi bine făcută şi pusă la o oră foarte bună despre educaţia pentru sănătate.

 

Rep.: La ce emisiuni vreţi să renunţaţi?

I.R.: V-aş cere permisiunea să nu comentez acum acest lucru. Este o decizie pe care nu o s-o iau singură şi după cum am spus şi în ultimele zile, TVR-ul a avut grijă să se blindeze cu o mulţime de reguli şi regulamente, care de fapt să împiedice progresul. Deci nu vreau eu să încep prin a încălca aceste reguli, vreau să încep prin a le schimba.

 

Reapare TVR Info?

 

Rep.: TVR va rămâne pe actuala structură de canale?

I.R.: Ca şi structură de canale, noi suntem obligaţi de lege să avem TVR 1, TVR 2, Internaţionalul, Moldova şi teritorialele. Mie mi se pare neapărat necesar să transformăm unul din canale în canal strict de informaţie şi ştiri. Sigur că vom păstra neapărat TVR 3, pentru că prin studiourile teritoriale noi facem diferenţa şi vom avea grijă să se vadă altfel acest lucru.

 

Rep.: Un canal de ştiri a existat...

I.R.: A existat, dar a fost desfiinţat.

 

Rep.: Şi de ce ar avea succes acum?

I.R.: Nu a fost desfiinţat pentru că nu avea succes, după părerea mea, a fost desfiinţat dintr-o greşeală.

 

Rep.: Şi cum îl veţi putea face şi competitiv, în condiţiile în care există multe posturi private de ştiri în România la ora actuală?

I.R.: Există şi fiecare s-a branduit într-un anume fel şi ştim foarte bine la ce ne referim prin acest discurs al meu. Nu vreau să comentez în acest moment ce face competiţia, există şi canale care s-au păstrat mai echilibrate şi cred că este loc de un canal serios şi echilibrat.

 

Rep.: Deci vreţi să reapară TVR Info. Sub această denumire sau sub alta?

I.R.: Nu vă pot spune încă. Mie, personal, mi-a plăcut această denumire de TVR Info, deci dacă mă întrebaţi acum personal, ca jurnalist, vă spun că da. O să discut şi cu colegii din board şi cu cei din Consiliul de Administraţie şi o să vă putem comunica după aceea.

 

Rep.: Veţi închide vreun post?

I.R.: Mă întrebaţi foarte brusc acest lucru şi atunci o să vă răspund şi eu brusc: în acest moment afirm că nu voi închide nici un post.

 

Datorii de 150 de milioane de euro

 

Rep.: Ce datorii are TVR-ul în clipa de faţă şi cum vă propuneţi să le reduceţi?

I.R.: În acest moment, datoria este în jur de 150 de milioane de euro, din care circa 100 de milioane sunt către bugetul de stat şi circa 40 de milioane către partenerii comerciali. Reducerea datoriilor nu se poate face peste noapte. Eu cred că în primul rând trebuie să creştem prin orice metodă veniturile şi demonstrând că avem nişte venituri crescute şi stabile, să obţinem finanţare fie de la bănci, fie de la statul român, pentru a putea achita aceste datorii şi a merge mai departe, dar este o chestiune în paşi.

 

Rep.: În cât timp estimaţi că veţi putea ajunge la un anumit echilibru financiar?

I.R.: Depinde şi de susţinerea pe care o vom avea. După discuţiile de la Ministerul de Finanţe de vinerea trecută, am plecat oarecum optimişti, pentru că s-a văzut o altă deschidere şi cred că lumea începe să-şi dea seama că Televiziunea Publică are un rol. Dacă vom avea acest sprijin, vom putea şi noi să punem pe masă nişte garanţii, pentru că până acum Televiziunea Publică a primit ajutorul pe care l-a primit, într-un fel sau altul, a primit şi neajutor, prin foarte multe piedici, dar niciodată nu a fost să spun aşa un contract între TVR şi Parlament sau între TVR şi public. Noi vom propune pentru prima dată acest lucru.

 

Rep.: Taxa tv ar trebui majorată, în opinia dvs.? Aţi primit asigurări în acest sens?

I.R.: În opinia mea, trebuie majorată. Nu am primit asigurări în acest sens. Este un an electoral şi toată lumea se teme să ia asemenea decizii şi cred că numai după ce convingem că începem o schimbare foarte serioasă, atunci şi publicul şi politicienii vor fi mai toleranţi, mai cu încredere faţă de noi şi ne vor sprijini, pentru că eu am mai zis, poate sună puţin aşa mai prea popular, dar patru lei dai, de patru lei primeşti. Dacă vrem altceva şi ne tot comparăm cu RAI, cu BBC, cu alte televiziuni, cu ZDF, atunci şi finanţarea trebuie să fie alta.

 

Rep.: Dar publicul are altă percepţie, el vede că TVR-ul are trei surse de finanţare, adică taxa tv, bani de la buget şi bani din publicitate şi cu toate acestea tot nu performează.

I.R.: Aş răspunde aşa: s-au făcut cheltuieli la TVR fără a avea temeiul veniturilor. Acest lucru trebuie să înceteze. Aş răspunde că este pentru mine o nenorocire că n-am fost la Eurovision şi o nenorocire şi mai mare faptul că în proporţie deja mare se profilează că nu vom putea da Campionatul European de fotbal. Omul e normal să fie revoltat şi supărat, dar dacă i se explică şi i se arată unde se duc banii, cred că fiecare realizează că avem nevoie de o televiziune publică. Nu trebuie să plătim cu toţii şi toată ţara şi tineretul care vorbeşte cum vorbeşte pe stradă şi se uită la ce se uită nu trebuie să plătească ei prin lipsa lor de educaţie faptul că TVR-ul a fost săpat, pot să folosesc şi acest cuvânt şi a avut şi parte de multe ori de un management cu defecte.

 

Politizarea TVR

 

Rep.: Cei mai mulţi observatori acuză politizarea conducerii TVR. Sunteţi de acord?

I.R.: Părerea mea de profesionist şi ştiţi, eu ţin în continuare la cuvântul tehnocrat, chiar dacă acum a ajuns o ironie, eu cred că politica nu trebuie să aibă legătură cu managementul TVR-ului. Adică dacă iei nişte decizii, ele trebuie luate corect şi managerial, indiferent de presiunile politice. Dacă alţi preşedinţi au cumpărat lucruri fără să aibă bani în buzunar sau nu au făcut ce trebuia, eu vă garantez că nu voi face acest lucru.

 

Rep.: Consiliul de Administraţie al TVR este numit politic. Cum veţi gestiona problema?

I.R.: Păi, ştiţi, Consiliul acesta de Administraţie depune şi un jurământ, un jurământ în care eu cred. Dacă cei din Consiliu nu cred în ceea ce au jurat pe Biblie în Parlament, înseamnă că şansele să facem ceva în TVR nu există.

 

Rep.: Dar orice proiect pe care doriţi să-l puneţi în aplicare va trebui să treacă prin Consiliul de Administraţie, numit politic.

I.R.: Bineînţeles! Şi atunci, Consiliul acesta de Administraţie numit politic trebuie convins să ia cele mai bune hotărâri manageriale, nu politice.

 

Rep.: El nu a putut fi convins nici până acum, în anii anteriori.

I.R.: Nu vreau să comentez mai mult despre anii anteriori. Cred că fiecare are şansa lui să demonstreze ceva. Noi cred că am demonstrat ceva în ultimele şase-şapte luni, lucru care-mi dă încredere pentru viitor.

 

Rep.: Există o controversă legată de modul în care aţi fost aleasă în fruntea TVR. Liberalii contestă la Curtea Constituţională faptul că aţi fost aleasă, dar fără a fi propusă de Consiliul de Administraţie al TVR, ci doar la propunerea PSD. Aveţi o problemă? Aveţi emoţii apropo de ce se va întâmpla la Curtea Constituţională?

I.R.: Sunt două contestaţii, una care s-a judecat ieri, una care este mai proaspătă. Sigur că pot fi păreri şi păreri. Eu nu sunt jurist, pentru a intra în amănunte în acest moment cu dvs., eu cred că fiecare îşi va face treaba acolo unde este, iar treaba mea este să meargă lucrurile în Televiziunea Publică, nu să am păreri despre cine ce reclamă.

 

Rep.: Veţi face o evaluare a angajaţilor TVR? Vor fi concedieri?

I.R.: Evaluarea este obligatorie prin lege, deci o evaluare oricum trebuie făcută şi ea nu a început când era planificată, pentru că nu era atunci Consiliul de Administraţie. Concedieri sincer eu îmi doresc să fie pe motive de merit, în primul rând, pentru că dacă cineva nu-şi merită locul de muncă, evident vom încerca să nu mai avem drept coleg acea persoană. Despre restul concedierilor la care vă referiţi dvs., aceasta este o decizie pe care acest Consiliu despre care am vorbit o va lua.

 

Euro 2016 şi Olimpiada

 

Rep.: Revin la Campionatul European de fotbal. Ce şanse sunt ca TVR să transmită Euro 2016?

I.R.: Până în momentul în care partenerul va anunţa oficial că s-au vândut aceste drepturi, sigur că noi nu ne pierdem speranţa, chiar dacă speranţa e foarte mică.

 

Rep.: Procentual, care sunt şansele să transmiteţi Campionatul European?

I.R.: Sincer, cred că 10%.

 

Rep.: Iar Olimpiada de la Rio?

I.R.: Olimpiada exact invers, 95% şanse, Olimpiada este contractată de noi, este semnată de noi, doar trebuie să facem mai repede nişte plăţi şi atunci vom reprioritiza să spunem nişte plăţi în viitorul foarte apropiat.

 
Irina Radu, despre priorităţile sale ca preşedinte al TVR