Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect: Săptămâna de lucru, micșorată cu două ore și program flexibil pentru fiecare angajat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Doi liberali au depus la Senat un proiect de lege prin care vor să micșoreze săptămâna de lucru. În plus, cei doi senatori vor ca programul să poate fi modificat în funcție de fiecare angajat în parte.

Conform propunerii depuse la Senat, angajaţii cu normă întreagă ar putea lucra 38 de ore pe săptămână, în loc de 40 de ore, fără a le fi diminuat salariul. În plus, ei ar putea avea posibilitatea de a opta pentru repartizare inegală pe zile a timpului de muncă. Concret, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata timpului de muncă ar trebui să fie de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea de 6 ore'', potrivit propunerii înaintate de liberalii Alexandru Pereş şi Dan Coriolan Simedru.

În plus, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, angajaţii ar putea opta şi pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână. ''Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariaţii în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare, dar nu în detrimentul muncii'', susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cei doi liberali dau ca exemplu statele europene care, ''pentru contracararea efectelor crizei economice resimţite de populaţie'', au redus timpului de lucru şi au flexibilizat programul de muncă. Iniţiatorii mai argumentează că familiile - în special cele cu copii - ar avea posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.

Suedia, Franţa şi Germania sunt printre țările care au măsuri privind reducerea duratei săptămânii de lucru şi flexibilizarea timpului de muncă fără reduceri salariale, mai spun iniţiatorii în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.