
Social
Coaliţia pacienţilor: "În România nu boala te ucide, ci sistemul"
coalitia_pacientilor_romania_nu_boala_ucide_sistemul.jpg

"De fapt, este o petardă de fum aruncată în sistemul sanitar, pentru a nu vedea că nu avem medicamente, că murim din cauza tratamentelor insuficiente sau inexistente, că nu avem acces la investigaţii, că nu avem un sistem sanitar coerent, cu politici reale de sănătate. Normal, condamnăm şi această crimă efectuată de cei care oferă servicii sau produse sistemului de sănătate. Din cauza lor, pacienţii şi-au pierdut încrederea în sistemul de sănătate, le e frică să se interneze, tocmai pentru a nu lua aceste infecţii nosocomiale din spitale", spune Cezar Irimia.
"Autorităţile nu au reacţionat la fel atunci când noi, pacienţii cronici am dat statul în judecată pentru a ne obţine un drept firesc garantat de Constituţie în instanţă. Am avut 19 procese pe care le-am câştigat din 2014 încoace. Nu au avut o reacţie asemănătoare atunci când ne-am cerut dreptul la viaţă, dreptul la sănătate. Acum, când aceste biocide e clar că sunt o problemă majoră în sistemul de sănătate au fost descoperite ca falsificate, reacţia este majoră, tensionată, plină de încrâncenare, cu demiteri, ceea ce nu cred că este un beneficiu pentru sistemul de sănătate. Repet, pe mine mă doare că adevărata problemă rămâne, accesul la investigaţii şi tratament", explică preşedintele COPAC.
"Ar trebui ca domnul premier să vadă realele probleme din sistem, nu aceste biocide, importante de altfel şi ele şi să vadă că noi, pacienţii nu avem tratamente. Pacienţii cu cancer duc lipsa a 14 oncologice din piaţa liberă şi din spitale, iar schemele de tratament sunt incomplete (...). Mai important este ca sistemul de sănătate să fie reanimat şi adus pe linia de plutire. Demisia sau demiterea miniştrilor nu este o problemă. Aşa şi eu mâine pot ocupa postul de ministru, iar atunci când dau de greu, să-mi dau demisia (...). În România nu boala ucide, ci sistemul de sănătate", conchide Cezar Irimia.